Amerika Birleşik Devletlerinde Okurken Çalışmak

yazar:

kategori: ,

Amerika’da okumaya gittiyseniz ancak burada hem iş deneyimi sahibi olmak istiyor hem de maddi olarak bir gelir elde etmeyi planlıyorsanız okurken nasıl çalışılabileceği konusunu iyice araştırmanız gerekmektedir. Çünkü bu ülke zaten normal şartlar altında da pahalı bir ülke olarak görülmektedir bir de bunun yanı sıra kur farkı sebebi ile size çok daha yüksek bir maliyet bindiğini bilerek gitmelisiniz.

Bu sebeple bu ülkede çalışarak belli bir maddi gelir elde ederek en azından kendinizi bir miktar olsun rahatlatabilirsiniz. Üstelik sadece maddi olarak bu olaya yaklaşmamak gerekir, bu ülkede çalışarak her anlamda kendinizi geliştirebileceğinizi de unutmamalısınız.

Çalışma izni alabiliyor musunuz ya da hangi tip işlerde çalışabilirsiniz gibi soruların cevapları için yazımızın devamını okuyun;

Kampüs İçinde Çalışmak

Öncelikle almış olduğunuz F1 vizesi ile ülkede kampus içinde ya da kampus dışında çalışma gibi bir şansınız olabilmektedir. Ülkede iş olanakları çok olduğu için sizin açınızdan bu oldukça faydalı bir şeydir.

Eğitim almakta olduğunuz üniversitenin kampüsü içersinde 20 saate kadar çalışma şansınız olmaktadır. Böyle bir iş fırsatı için eğitim aldığınız üniversitenin Uluslararası Öğrenci Ofislerine başvurmanız gerekmektedir. Bu başvuruda kayıt ve izin işlerini halledebilirsiniz.

Kampus içi işler için genellikle bir ya da iki dönemlik olarak işe alınırsınız. Bu süreç bittikten sonra yeniden gidip başvuru yapmanız gerekir. Kampüste çalışmak dediğimiz olay ise, üniversitenin kütüphane kafeterya gibi bölümlerinde çalışmayı kastetmekteyiz.

Kampüs Dışında Çalışmak

Amerika Birleşik Devletleri’nde okumayı tercih etmekte sebep sadece buradaki kaliteli eğitim değildir. Bu ülke her alanda pek çok büyük firmaya da ev sahipliği yapmaktadır ve bu yüzden öğrenciler mezun olduklarında ve hatta daha mezun olmadan bu tip şirketlerde iş fırsatları kovalamaktadırlar. Hatta eğitimden çok burada iş bulmaya gelen öğrenci sayısı da azımsanmayacak derecededir.

Bu ülkede kampus dışında çalışmak istiyorsanız en azından 1 yıllık akademik eğitiminizi tamamlamış olmanız gerekmektedir. 1 yıl öncesinde kampus dışında çalışma fırsatınız bulunmamaktadır. Kampus dışında çalışma şekliniz ise birkaç farklı seçenekten oluşmaktadır. Buyurun bu seçenekleri inceleyelim;

OPT (Optional Practical Training)

F1 vizesine sahip olan öğrencilerin deneyim kazanması amaçlı 12 ay boyunca tam zamanlı çalışma şansı veren bir sistem olan OPT (Optional Practical Training) sayesinde bu ülkede kampus dışında çalışarak ek gelir elde edecek ve deneyim sahibi olacaksınız. Ancak bu programın da bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar şunlardır;

  • Eğitim aldığınız alan ile ilgili bir meslek seçiminde bulunmanız gerekmektedir. Yani tasarım okuyan birisinin bir markette çalışması bu sistem ile mümkün değildir.
  • Kısa süreli eğitime gelenler bu programdan yararlanamazlar.
  • Mezun olan lisans öğrencileri bu programdan 1 yıl süreliğince daha yararlanırlar.
  • Bu programın başvurusunu Uluslararası Öğrenci Ofisine ve USCIS yani Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisine yapmanız gerekir.

CPT (Curricular Practical Training)

DSO (Designated School Official) yani eğitim kurumunun resmi onayı gereken bu program sayesinde öğrenciler ücretli staj imkanını sahip olurlar. Bu program için de gerekli ön koşul, okulunuzdun müfredatında CPT programının zorunlu olmasıdır. Aksi durumda bu şansa sahip olamazsınız.

STEM

Bu sistem ile birlikte mühendislik, bilim ya da matematik alanında eğitim alan öğrenciler piyasada bu işin pratiğini yapma fırsatına sahip olurlar. Bu sayede hem deneyim kazanarak kalifiye olmaları mümkün olur hem de ek gelir sağlayarak maddi olarak kendilerini rahatlatırlar.