Yurtdisiegitim.net

Amerika Birleşik Devletlerinde Eğitim Sonrası Vize Seçenekleri

Diyelim bir üniversiteye kabul gördünüz ve öğrenci vizesi olan F1 veya F2 vizesi ile Amerika’ya gittiniz. 4 yıllık lisans eğitimini tamamladınız. Bundan sonra artık ülkeye geri dönmeniz gerekiyor ancak siz Amerika’da kalıp buradaki kariyer olanaklarını bir süre daha değerlendirmek istiyorsunuz. Buradaki büyük şirketlerde çalışıp daha fazla deneyim kazanmak sizin için daha mantıklı görünüyor ve bu ülkede kalıp çalışmak istiyorsunuz.

Bunun için ne yapmanız gerekir? Hangi vizeye başvurmalısınız ya da bununla alakalı seçenekleriniz nelerdir? Bu yazımızda size Amerika’da eğitimden sonraki vize seçeneklerini sıraladık. Buyurun yazımızın devamına;

Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’ne vize almanın çeşitlerinden göçmen olmayan vize çeşitlerine bakmamız gerekir. Bunlardan sizin için en çok işe yarayacak olanları şunlardır;

B: Ziyaretçi Vizesi

Bu tip vize, tatil yapmak, konferanslara katılmak ya da iş görüşmeleri yapmak için kullanılan bir vizedir. Kısa süreli verilir ve çalışma iznini kapsamaz.

Geçici Çalışma ve Staj Vizeleri

Göçmen dışı olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmak isteyenler, yapacağı işin türüne göre özel bir vizeye ihtiyaç duymaktadır. Çoğu geçici iş kategorisi için, başvuran kişinin çalışacağı kurum, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) tarafından onaylanan bir I-129 dilekçesi vermesi gerekir.

Bu dilekçe sonrasında başvuru süreci başlayacaktır. Bu dilekçenin onaylanması sonrasında USCIS I-797 isimli bir forum düzenleyecektir. Bu formun üstündeki onay kodu önemlidir. Belgelere gerek olmasızın bu kod ile randevu alabilirsiniz.

(H1-B) Özel Mesleğe Sahip Kişiler: Bu vize türüne başvuru yapacak olanlar, çalışacaklarını bildirdikleri alanda lisans derecesinde eğitim aldıklarını göstermeleri gerekmektedir. Bu kişilerden bu işi pratikte ve teoride uygulamaları beklenir.

(H3) Stajyerler (tıp veya akademik staj dışındakiler): Bu vize türü ile birlikte başvuranlar, tarım,ticaret, iletişim, finans, devlet, ulaştırma ve bu gibi mesleklerin yanı sıra salt endüstriyel alanlar da dahil olmak üzere pek çok alanda stajyerlik eğitimi almak isteyenlerin başvurduğu bir türdür.

(Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı: Bu vize türü ile birlikte başvuru sahipleri staj yapabilecek ve deneyim kazanabilecektir. Q vizesi, Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi (USCIS) tarafından belirlenen uluslararası kültürel değişim programlarına tabii olan bir vize türüdür. Bu vizedeki amaç kültür değişimini gerçekleştirmeye yardımcı olmaktır.

Bu seçeneklerin dışında Amerika Birleşik Devletleri, kendi bünyelerinde eğitim almış olan öğrencilere de ayrıca bir güzellik yapmaktadır ve bu sayede onların bir süre daha Amerika’da kalıp çalışarak deneyim kazanmalarını sağlamaktadır.

OPT (Optional Practical Training) Programı

Bu program kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nde bir lisans ya da master gibi bir akademik düzeyden mezun olmuşsanız ve bu ülkede en az 9 aydır bulunmaktaysanız devlet size OPT isimli bir program avantajı sağlamaktadır. Bu program ile birlikte mezun olduktan sonra 12 ay süreliğince Amerika Birleşik Devletleri’nde tam zamanlı çalışma fırsatı yakalamış olursunuz.

Amerika Birleşik Devletleri için lisans mezunu olmanız, ülkelerinin hoşgörü ve adalet sistemini anlayabilmiş olmanız demek oluyor. Bu yüzden lisans mezunlarına, özellikle kendi ülkelerindeki lisans mezunlarına vize olanağını daha geniş tutuyorlar.

Bu program sayesinde mezun olduğunuz bölüm konusunda okuduğunuz bu ülkedeki bir şirkette çalışarak deneyim kazanma şansına sahip olabilirsiniz. Üstelik bu süreçten sonra karşılıklı memnun kalındığı takdirde daha uzun süreli çalışmak için diğer vize türlerine başvuru şansınız da olur. Kim bilir belki de kariyerinizin geleceği bu ülkededir ve siz bu kariyerin ilk adımlarını bu program kapsamında atabilirsiniz.

Makaleyi paylaş