Yurtdisiegitim.net

PATHWAY PROGRAMLARI

Hayalin için şartları zorla!

Eğer yurt dışında akademik eğitim almak istediğin üniversite ve/veya bölüme kabul şartlarını tam olarak karşılamıyorsan veya yolculuğunda ilk adımı nasıl atman gerektiğinden emin değilsen, ülkemiz üniversitelerindeki hazırlık eğitimine benzeyen kapsamlı geçiş programları ile İngilizceni geliştirmen ve sonrasında geçeceğin bölüme dair temelleri atarak üniversite kabulünü alman mümkün.

Pathway nedir?

Her ülkenin eğitim sistemleri & standartları farklılık gösterdiği için, yurt dışında lisans(üniversite) eğitimi veya yüksek lisans eğitimi almak amacı ile aynı ortama adım atan öğrencilerin seviye itibarı ile de denk bir duruma getirilmesi, hem birlikte eğitim görecek öğrenciler, hem de üniversiteler için oldukça önemli bir husustur. “Hazırlık programları” olarak betimlenebilecek olan Pathway programları da, bu amaçla ikame edilmiş ve başta İngiliz, Amerikan ve Kanada üniversiteleri olmak üzere birçok ülkedeki üniversitelere girişte uygulamaya konmuş durumdadır.

Dolayısı ile, eğer yurt dışında üniversite veya yüksek lisans hayaliniz için önünüzde not ortalamanız veya dil seviyeniz ile alakalı bir yeterlilik probleminiz varsa, bu programlara başvurmanız, katılmanız ve bu programları başarı ile tamamlayarak planladığınız üniversiteden kabul almanız mümkündür.

Bu sürecin sağlıklı bir biçimde ilerlemesi ve vakit kaybetmemeniz için, doğru bir yol haritası çizmelisiniz. Öncelikle okumak istediğiniz üniversite ve bölümü belirlemeli, bunu takiben, ilgili üniversite ve bölümün yeterliliklerine detaylıca göz atmalısınız. Eğer söz konusu yeterlilikleri karşılamıyorsanız, ilerlemeyi planladığınız üniversite ve bölüme herhangi bir pathway programı ile geçiş imkanınız olup/olmadığını araştırmanız gerekmektedir. Pathway programlarını yurt dışında alabileceğiniz gibi, son senelerde bu programlara online olarak, ülkemizden de katılma olanakları doğmuştur.

Akademik geçişlerde ciddi kolaylıklar sağlayan pathway programları, öğrencilerin ilerlemeyi planladığı dereceye göre farklılıklar gösteriyor.
Basitçe, pathway programları çeşitleri; Foundation, International Year One, A Level ve Pre-Master olarak sıralanabilir.

“Foundation” olarak adlandırılan eğitim, lisans eğitimi öncesinde başvurulan bir eğitim türüdür. Lisenin 11. sınıfının tamamlanmasının ardından bu programa dahil olur ve bu sayede yıl kaybetmemiş olur, program süresince, sizi ilerlemeyi planladığınız üniversite ve bölümün İngilizce kabul standartlarına hazırlayacak bir İngilizce eğitimi ve başvurduğunuz bölüme ilişkin takviye dersler alırsınız. Kaydolmayı planladığınız üniversite, üniversitede okumayı planladığınız bölüm ve dil yeterliliğinize göre, kaydolmanız gereken program, eğitim alacağınız kurum ve katılacağınız eğitimin süresi değişiklik gösterir.

“International Year One” eğitimi, lise not ortalaması yüksek olan ancak edindiği lise diploması İngiliz eğitim sistemi koşullarını karşılamayan öğrencilere dönük, bir yıl süren bir programdır. Genellikle üniversitelerin kendilerinin düzenlediği veya ortak eğitim kurumları ile işbirliği içerisinde üniversitelerin kampüsleri içerisinde düzenlenmekte olan bu eğitimleri başarı ile tamamlayan öğrenciler, doğrudan lisans ikinci sınıfa geçiş yaparlar.

“A Level” eğitiminde de, öğrenciler, lise 10. sınıfı tamamladıktan sonra, kendilerini, seçecekleri lisans bölümlerine göre değişkenlik gösteren dersler görecekleri kapsamlı bir eğitim programına dahil olurlar. 2 yıl sürecek “A Level” eğitimini başarı tamamlayan ve neticesinde A Level sertifikasını alan öğrenciler, sertifika puanlarına göre İngiltere üniversitelerine başvurularını yaparlar. Ülkemizdeki bazı özel liseler de A Level programı ve sertifikası sunmaktadır.

“Pre-Master” eğitimlerinin odağında ise, yurt dışında yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler vardır. Master’ınızı yurt dışında yapmak istiyor ancak dil yeterliliği yahut diploma gereksinimleri itibarı ile bu hayalinize kavuşmakta güçlük çekiyorsanız, bu eğitim olanaklarını incelemelisiniz. Pre-Master eğitimine kaydolan öğrenciler, 3 ile 9 ay arasında değişkenlik gösterecek eğitimleri süresince, dil eğitimi, yüksek lisansa geçiş dersleri, grup çalışması, sunum & anlatım teknikleri gibi takviye derslerle ilerlemeyi planladıkları yüksek lisans programına hazırlanırlar.

Tüm bunların yanında, bütün bu pathway programlarına kayıt için de bir dil yeterliliği gerektiği unutulmamalıdır. Bu yeterlilik kayıt olunacak programa göre değişiklik gösterir ve programın uzunluğu da öğrencinin seviyesine göre belirlenecektir. Bu yeterlilikler üniversite ve bölüme göre farklılık göstermektedir.

Pathway programlarını yüksek skorlar ile tamamlayan öğrencilerin, geçiş yapacakları üniversitede burs alma olasılığının arttığı da ifade edilebilir.

Aşağıda, bir foundation programına kayıt olmanızı sağlayarak ilerleyebileceğiniz üniversitelerin listesini bulabilir, bu üniversitelerin bölümlerini inceleyerek kendinize en uygun seçeneği belirleyebilir ve Yurtdisiegitim.net danışmanlarından ücretsiz danışmanlık desteği alarak yol haritanızı çizebilirsiniz.  

Pathway imkanlarını incele

Pathway programı ile girmeye hak kazanabileceğin üniversiteleri incele

Makalelerimizi inceleyin!

Daha birçok makale için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.