Amerika Birleşik Devletlerinde Eğitim Hakkında Temel Bilgiler

yazar:

kategori:

Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim sistemi en genel hatları ile esasında ülkemizden çok büyük farklılıklar göstermemektedir. Sadece bu ülkenin merkezi bir eğitim sistemi bulunmamaktadır. Her eyaletin kendine özgü bir müfredatı bulunduğu gibi dilerse okullardaki eğitmenler de kendi müfredatlarını oluşturabilirler. 6 yaşında eğitime başlayan bir öğrenci 12 yıllık eğitime tabii olmaktadır.

Kimi eyalette 16 yaşına kadar kimi eyalette ise 18 yaşına kadar eğitim süresi zorunludur ancak her eyalette ortak olarak ortama 12 yıllık eğitim zorunlu tutulmaktadır. Bunların dışında müfredat eyaletten eyalete değişse de temel eğitim bilimleri her eyalette ortak olarak okutulmaktadır. İlkokula oturduğunuz yere yakın bir okuldan başlamanız gerekmektedir.

İster devlet isterseniz de özel okullardan yana seçiminizi yapabileceğiniz Amerika Birleşik Devletleri eğitim sisteminde öğrenci odaklı bir sistem ile karşı karşıya olduğunuzu unutmamalısınız. Zaten ülkenin bu kadar başarılı olmasında en büyük etmenlerden birisi de tam olarak budur.

Eğer siz de kendinizi yurt dışında geliştirmeye devam etmek istiyorsanız, özellikle hayallerinizde Amerika’da okumak gibi bir fikir var ise o zaman bu yazımız tam da size göre! Çünkü bu yazımız ile Amerika Birleşik Devletleri’nde en temel eğitim seviyesinden doktoraya kadar olan bütün süreçler en temel bilgiler ile karşınıza çıkmaktadır. Buyurun şimdi yazımıza,

Amerika Birleşik Devletleri’nde İlk Okul (Primary Seviyesi)

Amerika’da çocuklar 6 yaşından itibaren ilkokula başlarlar. İlkokul 11 yaşına kadar yani 5 yıl sürer. Bunun için dilerseniz özel bir okulu ya da devlet okulunu tercih edebilirsiniz. Eğer tercihiniz bir devlet okulundan yana olacaksa evinizin yakınında bir ilkokulu seçmeniz gerekmektedir. Bunu yaparken de çeşitli web sitelerinden araştırma yapabilirsiniz.

Zillow isimli emlak sitesi bu konuda oldukça kullanışlı olarak görünmektedir. Çünkü bu emlak sitesinde ev bakarken evin çevresindeki okullar da puanları il birlikte önünüzde sıralanmaktadır. Bu yüzden bu site seçim yapmanızı kolaylaştıracak gibi görünmektedir.

Okul seçiminizi gerçekleştirdikten ve kayıt aşamasını da atladıktan sonra sıra geliyor eğitimin başlamasına. Sabah genellikler saat 9da başlayan eğitim akşam saatlerine kadar sürmektedir. Sosyal etkinliklere verilen önem, en az eğitim kalitesine verilen önem gibi olmaktadır. Bu açıdan gerçekten ne kadar kaliteli bir eğitim aldığınızı sonuna kadar hissedeceksiniz.

Okullarda genellikle teneffüs bulunmamaktadır. Öğretmenler sınıfları terk etmez ve gün boyu keyifli aktiviteler ile birlikte dersler işlenir. Ayrıca okullarda her çocuğun kendisine ait bir dolabı bulunmaktadır ve tüm defterleri kitapları burada kalmaktadır. Ev ödevi verilmeyen bu okullarda öğrenciyi eve kadar ücretsiz getiren servisler bulunmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Orta Okul (Secondary Seviyesi)

İlkokul 5 yıldır ve bu bittikten sonra öğrenciler 11 yaşındayken ortaokula başlarlar. Ortaokul süreci ise genellikle 3 yıl sürmektedir. Kimi eyaletlerde bu sistem değişse de en genel hatlarıyla eğitimin gidişatı bu yöndedir. Öğrenciler ilkokullarına başladıkları okulda ortaokul öğretimlerine devam ederler. Bundan sonraki süreçte lise başlamaktadır. İlkokuldan sonraki süreç secondary school olarak adlandırılmaktadır ve son 4 senesi olan lise kısmına ise high school denmektedir.

Ortaöğretimde eğitmenlik yapabilmek için ise en az üniversite öğrencisi olmak gerekir. Hatta kimi eyaletlerde yüksek lisans şartı bile koşulmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Lise (High School Seviyesi)

Amerika’daki liseler dünyanın en iyi fen ve sosyal bilimler alanındaki eğitim hizmetini sunmayı taahhüt etmektedir. İster özel isterseniz de devlet kurumlarında eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Bu kurumlar hem size bilimsel alanda hizmet verirken hem de sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal anlamda size sayısız şey katacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yatılı, devlet ve özel olmak üzere üç çeşit lise bulunmaktadır. Bunlardan istediğinizi tercih edebilir ve onu okuyabilirsiniz. Not sistemi ise ülkemizdeki üniversite not sistemine benzemektedir. A en iyi not olurken F ise en kötü not olarak kabul edilmektedir.

Son zamanlarda ülkemizde de gündeme gelmeye başlamış olan AP sistemi yani İleri Düzey Yerleştirme Sistemi, Amerika Birleşik Devletleri’nde oldukça yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu sistem sayesinde öğrenciler daha lise seviyesindeyken üniversite seviyesindeki bazı dersleri almaya başlıyorlar. 11. Sınıfa geldiklerinde uygun olan okulda eğitim alıyorlarsa dilerlerse son 2 yıllık lise eğitimlerinde akademik düzeyde de dersler alabiliyorlar. Bu sayede üniversite eğitimlerini kısaltma şansına sahip olabiliyorlar. Ancak bu seçenek Amerika’da çok az üniversitede bulunmaktadır.

Eğer Amerika’da lise eğitimi almayı planlıyorsanız, unutmayın ki bu ülkede yabancılar ise eğitiminden ancak en fazla 1 yıl faydalanabilmektedirler. Tek dönem ya da iki dönem gidebileceğiniz okulları maddi durumunuza göre tercih edebilirsiniz. Ancak eğitim dili İngilizce olacağı için lise kabulünüz için öncelikle TOEFL gibi sınavlara girmeniz gerekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Üniversite

Lisans Düzeyi

Amerika’da isterseniz ön lisans türünde 2 yıllık, isterseniz lisans düzeyinde 4 yıllık eğitim alabilir ve bunların diplomasına sahip olabilirsiniz. Community isimli kurumlarda 2 yıllık ön lisans eğitimi alabilirsiniz ve 2 yıllık diploma sahibi olabilirsiniz. Ya da bu 2 yılı tamamladıktan sonra ya üniversite ya da kolejlerde eğitiminizi 4 yıla tamamlayabilirsiniz.

Lisans eğitimlerinde ilk 2 yıl boyunca temel dersler olan fen bilimleri, matematik gibi dersleri daha yoğunlukla alıyorsunuz. Asıl uzmanlaşma 3. Sınıftan sonra başlamaktadır. Alt yapılarını ilk iki yılda oluşturduktan sonra bölüm seçimlerini yaparak bir alanda uzmanlaşmaya başlarlar. Amerika’da bölüm değiştirme olgusu oldukça esnek ve bu yüzden de öğrenciler arasında oldukça yaygındır. Çünkü bir öğrenci üniversitenin ilerleyen yıllarında bulunduğu bölümden memnun olmadığını anlar ve bunu değiştirmek isteyebilir. Bu konuda oldukça rahat bir sistemleri bulunmaktadır.

Yüksek Lisans Düzeyi

Lisans eğitiminden sonra eğer eğitime devam etmek isterseniz GRE isimli yüksek lisans sınavına girmeniz gerekmektedir. Her fakülte kendine has bir sınavı koşul olarak ortay sunmaktadır. Ancak bu sınavlardan başarılı bir puan alırsanız lisansüstü eğitime devam edebilirsiniz.

Doktora Düzeyi

2 yıl süren master eğitiminin ardından hala eğitim hayatınıza devam etmek istiyor ve akademik becerinizi daha ileriye götürmek istiyorsanız doktora seviyesine geçiş yapabilirler. Doktora seviyesi ise 5 veya 6 yıl dolaylarında sürmektedir. Bu eğitimin ilk iki yılında seminerler ve derslerle geçerken sonraki yıllarda daha öne üstünde hiç çalışılmamış bir tez konusuna çalışmakla geçen bir süreç başlar. Bu seviyenin ardından mezun olunca, mezun olan kişi PhD diploması almaya hak kazanır.

Üniversite Türleri

Amerika’da 3 çeşit yüksek öğrenim kurumu bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sınıflandırabiliriz;

  • Eyalet Üniversitesi veya Koleji

Genelde isimlerinde state geçen kurumlardır ve her eyaletin en azından bir tane üniversitesi ve birkaç tane de koleji bulunmaktadır.

  • Özel Üniversite veya Kolej

Bu üniversiteler devlet okullarına göre biraz daha pahalıdır ve bu üniversite ya da kolejler devletten maddi destek görmemektedir. Bu kurumlar genellikle bir dini çevre tarafından kurulurlar. Ancak herhangi bir dini inanışa mensup öğrenciye eğitime kabul etmektedirler.

  • Community Kolejler

Bu kurumlar ön lisans diplomasının verildiği kurumlardır. Bu kurumlar 4 yıllık eğitime tamamlanabilir ya da tamamlanamaz şeklide iki çeşit diploma vermektedirler.

  • Teknoloji Enstitüsü

4 yıllık eğitim veren bu kurumlar, fen ve matematik alanlarında eğitim vermektedirler.