TOEFL

yazar:

kategori:

İngilizce konuşulan bir ülkede eğitim almak isteyenlerin ilk adımı olan TOEFL sınavı bir tür seviye tespit sınavıdır. Açılımı “Test of English as a Foreign Language”, Türkçesi ise “Yabancı dil olarak İngilizce sınavı” olan TOEFL, kişinin İngilizceyi üniversite seviyesinde anlayabilme ve kullanabilme yeteneğini ölçer; akademik işlem ve vazifeleri yerine getirirken okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini koordine edip edemediğini sınar.

Merkezi New Jersey eyaletinde bulunan ETS, yani Educational Testing Service tarafından yapılan TOEFL sınavı, Amerika ve Kanada başta olmak üzere çoğu ülkede yaygın olarak konuşulan Amerikan İngilizcesi seviye tespit sınavı olarak da adlandırılabilir. TOEFL’da üst düzey ölçme ve değerlendirme teknikleri kullanılır ve anadili İngilizce olmayanların okuma, yazma, dinleme ve konuşma düzeyleri ölçülür.

TOEFL Başarı Puanı Nedir?

TOEFL sınavında okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri 120 puan üzerinden değerlendirilir. TOEFL sınavında başarı sağlamak için çoğunlukla 80 puan almak yeterlidir. Ama bazı kurumlarda bu taban puan farklı olabilmektedir.

Öğrencinin aldığı puan geçerli bir puan da olsa, kimi üniversitelerde sınav notu haricinde sınavın içindeki bölümlere göre de değerlendirme yapılmaktadır.  Bu sebeple adaylar için her zaman TOEFL sınavında barajı aşmak yeterli olmuyor. Kişinin gireceği kurum yahut okulları, aldığı puan belirliyor. Bu sebeple kişinin barajın ne kadar üzerinde puan aldığı da oldukça önemli sayılıyor.

TOEFL Puanlama Sistemi

TOEFL puanlamasında okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinin her biri 30 puan üzerinden değerlendiriliyor. Böylelikle 4 ayrı bölüm toplamda 120 puan yapıyor.

TOEFL Hangi Sıklıkla Açılır?         

TOEFL sınavı her sene en az 50 defa açılır. TOEFL sınavına katılım sınırı yoktur. Sınavda başarısız olan bir kişi 12 günün ardından bir sonraki sınava girebilir. TOEFL sınavı dünyada 165 ülkede 4500 sınav merkezince organize edilir. Ülkemizde pek çok ilde TOEFL merkezi bulunmaktadır.

TOEFL Sınav Türleri

TOEFL sınavının TOEFL IBT ve TOEFL PBT olmak üzere iki değişik çeşidi vardır.

Açılımı “Internet Based Test” olan TOEFL IBT, yurt dışı almak isteyen kişilerle, İngilizce eğitim ve öğretim veren kolej ve üniversitelerde okumak isteyen öğrencilerin dil yeterliliğini internet üzerinden ölçen bir sınavdır ve 2005 yılından sonra daha da artan talep yüzünden internet üzerinden katılabilinen bir sınav haline gelmiştir.

TOEFL sınav başvurusu internet üzerinden yapılır ve kişi bulunduğu lokasyona en yakın TOEFL sınav merkezinde sınava girebilir. Sınavın aşamalarından birisi olan konuşma testi bölümü de bilgisayar ortamında gerçekleşir. Çoktan seçmeli olan test sorularında belli bir standart vardır. TOEFL sınavı 4 saat sürer ve 1 gün içinde tüm testler bitmiş olur.

TOEFL IBT Test Aşamaları

Okuma Test Aşaması: Sınava giren kişiye akademik nitelikte ve ortalama 700 sözcükten oluşan 4-5 paragraflık yazılar verilir ve her bir kısım için yine ortalama 12 dakika süre tanınır. Bu sürede kişinin metinlerle ilgili soruları cevaplaması istenir. Kişi, yanlış yanıtladığı soruları geri dönerek değiştirebilir. Okuma testi 30 puan üzerinden değerlendirilir. Kişinin çıkarım yapabilme, İngilizce okuduğu metni anlama yetileri ile kelime bilgisi ölçülüp değerlendirilir.

Dinleme Test Aşaması: Bu bölümde hem akademik hem de genel İngilizce anlama becerileri ölçülür. Bu aşamada not alınabilir ama yanıtlanan sorulara yeniden dönme şansı yoktur. Bu aşama da 30 puan üzerinden değerlendirilir.

Konuşma Test Aşaması: Bu aşamada 6 soru sorulur. Cevaplar kaydedilir ve sonradan değerlendirilir. İlk 2 soru gündelik hayatla ilgilidir ve genel sorulardır. Diğer sorularda ise okuma ve dinleme parçaları ile alakalı konuşulması beklenir. Bu aşama da yine 30 puan üzerinden değerlendirilir.

Yazma Test Aşaması: Yazma test aşaması da 50 dakika sürer ve 2 tip soru gelir. Testin ilk aşamasında verilen bir konu hakkında ortalama 300 sözcükten oluşan bir deneme yazdırılır. İkinci bölümde ise okuma parçası verilir ve konu ile alakalı bir konuşma dinletilir. Daha sonra da 250 kelimeden oluşan bir deneme yazdırılır.  Yazma aşaması da 30 puan üzerinden değerlendirilir.

TOEFL PBT (Paper-based Test)

TOEFL PBT sınavı, IBT sınavından daha uzun süredir uygulanan bir sınavdır. Fakat tercih edilme oranı tüm dünyada hayli düşmüştür. Bu sınav, TOEFL IBT sınavının uygulanamadığı yerlerde uygulanır, bu yüzden de uygulama merkezleri hayli sınırlıdır.

TOEFL PBT sınavı başvurusu internet üzerinden yahut posta yoluyla yapılabilir. Kağıt üzerinde uygulanan bir sınavdır ve netice yüz yüze bildirilebildiği gibi, sınav sonuç belgesi sınava giren kişinin adresine de postalanabilir. Bu sınavın geçerlilik süresi 2 yıldır.

TOEFL PBT, İngilizce düzeyini okuma, dinleme, yapı ve yazılı anlatım bazında değerlendirir. Bunun haricinde TOEFL TWE olarak adlandırılan İngilizce yazılı ifadelerin test edildiği bölümde sınava giren kişiden makale yazması istenir.

TOEFL PBT Test Aşamaları

Dinleme: 30- 40 dakika arası süren bu aşamada 3 bölüm vardır. İngilizce konuşmalar anlama yetisi ölçülür. Puan aralığı 31 ila 68 arasıdır.

Okuma: 55 dakika süren bu aşamada akademik olmayan bir okuma parçası üzerinden 50 soru yöneltilir ve 31 ila 67 puan aralığında değerlendirme yapılır.

Yapı ve Yazılı Anlatım: Ortalama 25 dakika süren bu bölümde yapı ve yazılı anlatım becerisi test edilir. Yapı ve yazılı anlatım bölümünde cümle tamamlamasına yönelik 15 soru ve verilen cümlelerdeki hataların tespiti için 25 soru bulunur. Bu bölümde 31 ila 68 puan aralığında değerlendirme yapılır.

Yazı Yazma: TOEFL TWE, yani yazılı İngilizce testi bölümünde ise İngilizce yazı yazma seviyesi ölçülür. 250-300 kelimelik bir deneme yazmak için, kişiye 30 dakikalık bir zaman verilir. Bu test sonucu ise 0-6 arasında derecelendirilir.

TOEFL IBT ve TOEFL PBT Arasındaki Farklar

TOEFL IBT, TOEFL PBT’ye göre daha yaygındır. TOEFL PBT’de seviye tespiti sınav kağıdı üzerinde yapılır, TOEFL IBT sınavı ise internet ortamında ve bilgisayarla yapılmaktadır.

TOEFL PBT’de konuşma testi olmaz. Bunun yerine grameri ölçen bir sınav bölümü vardır. Konuşma ortamında stres yaşayan ve gerilen kişiler heyecandan kendilerini doğru ifade edemediklerini düşündüklerinden TOEFL PBT’yi tercih ederler.

TOEFL Testine Kimler Giriyor?

Bugün dünya çapında yaklaşık 30 milyondan fazla kişi İngilizce dil yeterliğini gösterebilmek adına TOEFL sınavına girer. Peki TOEFL sınavına kimler girer bir bakalım.

  • Yüksek öğrenim kurumunda öğrenim almak isteyen öğrenciler,
  • İngilizce dil öğrenim programına kabul edilenler,
  • Burs ve sertifika almak isteyenler,
  • İlerleme kaydedip etmediğini görmek isteyen İngilizce dili öğrencileri,
  • Vize başvurusunda bulunan öğrenci ve işçiler, TOEFL sınavına girerler.

TOEFL sınavı ve hazırlık aşaması ile ilgili bilgi almak için yakın çevrede bulunan bir TOEFL IBT Resource Center’e başvurulabilir. Bu merkez belirli ülkelerde bulunur.

TOEFL Sınavı Puanlarını Kim Kabul Eder?

Yaklaşık 130 hatta daha fazla ülkede 9 binden fazla üniversite, ajans ve bazı kurumlar TOEFL puanlarını kabul eder.