Kanada’da Vize Türleri

yazar:

kategori:

Vize türleri belirlenmesinde Kanada’ya ne için gittiğiniz çok önemli. Tema olarak aslında bireylerin büyük bir çoğunluğu turist vizesiyle yahut öğrenci vizesiyle gidiyor. Burada kafa karışıklığına sebep olan bazı şeyler var. Öncelikle turist vizesini değerlendirmek gerekirse öğrencilerin kafasında bazı karışıklıklar olabiliyor. Sözgelimi öğrenci dil eğitimi için yurt dışına çıkmak istiyor. 12, 16 yahut 24 haftalık dil eğitimine gitmek istiyor, eğitim amaçlı gitmek istemesine rağmen neden turist vizesi verildiği konusunda bir karmaşa yaşayabiliyor. Aslında buradaki temel ayrım şudur; 6 ay ve üzerinde bir eğitime gidiyorsanız eğitim vizesi için başvurmalısınız. Çünkü burada ayırım 6 ay olarak nitelendiriliyor.

Burada başka bir karmaşa da 6 aylık sürecin öğrenciler tarafından 24 hafta olarak değerlendirilmesi. Bu tam olarak örtüşme. 1 hafta 7 günden hesaplandığında 168 güne tekabül eder. 6 ay ise 30 günden toplam 180 güne tekabül eder. Dolayısıyla alacağınız eğitimler 180 günden daha kısaysa turist vizesine başvurmalısınız. Bu durumda hazırlamanız gereken belgeler ve doldurmanız gereken formlar da değişik oluyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor.

6 aydan uzun süreli dil eğitimi veya lise yahut üzeri bir eğitim almanız durumunda study vize almanız gerekiyor. Bunun haricinde turist vizesi de kendi içinde dallara ayrılıyor. Farklı bir vize tipi olarak değerlendirilmesine rağmen süper vize dediğimiz bir vize var. Aile birleşim vizesi gibi vizeler var. Kanada’da yaşayan bir yakını öğrenciye sponsor olduğu takdirde aile birleşim vizesi alınabiliyor. Eş, partner gibi bir durum varsa ve bu kişi Kanada göçmeni yahut vatandaşıysa da yine aile birleşim vizesi alınabiliyor.

Süpervize ise normalde turist vizeleri Kanada’da daha önce farklı verilirdi. Daha kısa süreli verilirdi.  6 aylık, 1 yahut 2 senelik vizeler verilebiliyordu. Fakat son birkaç senedir Amerikan tipi vizeye döndü işve pasaportunuzun son geçerlilik tarihine kadar turist vizesine başvurmanız durumunda vize verilir. Ama burada da kafa karışıklığı olabiliyor. Pasaportunu sözgelimi 2019’da yani bu sene almış bir öğrenci, vizesi 2029’a kadar verilmişse o tarihe kadar, yani 10 sene Kanada’da kalıp kalamayacağını soruyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Öğrenci ülkede 179 güne kadar, yani diğer bir deyişle 180 günü geçmemek koşuluyla kalabiliyor ve ülkeye de sebep göstermek kaydıyla girebiliyor. Rezervasyon yapmaksızın, herhangi bir dil okuluna gitmeksizin, yani bir amacınız olmaksızın Kanada’ya gidemezsiniz. Gitseniz bile göçmenlik görevlileri yahut pasaport polisleri kontroller sırasında problem çıkarabilir, neden geldiğinizi sorgulayabilirler.

1 sene içinde 179 gün kalabilen öğrenci bunu parçalar halinde kullanıp kullanamayacağını merak ediyor. Tabii ki kullanabilirsiniz. 1 sene içinde 179 günü geçmemek ve ülkeye giriş için sebep göstermek kaydıyla istediğiniz zaman seyahat edebilirsiniz.

Study vizeler içinde örnek vermek gerekirse;

Öğrenci study vizesi ile gittiği zaman kendisine verilen study permit de vizeyle doğru orantılı ve aynı periyot için verilir. Fakat zaman zaman öğrenci alacağı formel lise, college, üniversite, master vs eğitimlerinden önce bir dil eğitimine de gitmek durumunda kalabiliyor. Yani birleştirerek gidiyor. Birleştirerek gittiği zaman süre 6 aydan kısa bile olsa kendisine study vize veriliyor ve süre sadece o eğitim periyoduyla kısıtlı tutuluyor. Burası çok önemli. Öğrenci turist vizesi verilecekmiş gibi düşünüyor. Bazen bazı dil öğrencilerimiz 44 haftalığına gidiyor ve bu durumda study vize veriliyor. Bazı öğrenciler ise 20 haftalığına gidiyor ve ona da turist vizesi veriliyor.

Turist vizesi pasaportun son süresine kadar geçerli, study vize ise sadece eğitim periyodunu kapsar ve 2-3 ay verilecek şekilde geçerli olur. Böyle olunca da öğrenci diğer arkadaşlarıyla konuşurken neden onlara daha uzun süreli vize verildiğini sorgulayabiliyor. Yahut yanlış bir vize türüne başvurmuş olabileceğinden şüphelenebiliyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Kanada’nın uyguladığı sistem ve prosedür bu. Bunun dışına çıkmak mümkün değil.

Study vizelerde eğer dille birleştirilerek gidiliyorsa buna mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü alacağınız dil eğitiminden sonra 2-3 ay fazladan vize verilir. Bu süre de zaten size eğitiminizi devam ettirirseniz bu vizeyi uzatabilin diye verilir. Yani bir veriliş amacı vardır.

Öğrenciye şartlı kabul geldiği takdirde vize görevlisi öğrencinin dil yeterliliğini sağlayıp sağlayamayacağı hususunda şüpheye de düşebiliyor. Ülke kendini böylelikle garantiye almış oluyor.

Süpervize ise eğer Kanada göçmeni yahut vatandaşı bir yakınınız varsa size yine pasaportunuzun son süresine kadar vize veriliyor fakat bu vize türünde maksimum 6 ay ülkede kalma zorunluluğunuz yoktur. İstediğiniz zaman ve istediğiniz kadar kalabilirsiniz.

Sonuç olarak 3-4 değişik vize tipi var. Bizim uzmanlık alanımız ise ağırlıklı olarak study vize ve turist vizesidir. Diğerleri de yapıyoruz elbette ama en çok bu iki vize tipine gerek duyuluyor.

Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!