Kanada’da Co-Op Nedir?

yazar:

kategori:

Eduport satış ve pazarlama müdürü Bahadır Çelik Kanada’da Co-Op Nedir hakkında detaylı bilgi veriyor. Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz! 

“Co-op denildiğinde genellikle bir kavram karmaşası yaşanıyor. Çünkü co-op aslında siz program bittikten sonra ilintili bir alanda para kazanarak çalışma imkanına sahip oluyorsunuz. Fakat kariyer kolejlerindeki co-op ile community college’lardaki co-op birbirinden çok farklı. Community college’lardaki co-op’lardan ötürü yorumları duyan ve bu tür blogları okuyan arkadaşlar co-op’u gördükleri kariyer kolejine hemen kayıt yaptırmak istiyorlar. Bir programda co-op olması demek onun community college olduğu anlamına gelmiyor. Bu son derece önemli bir detay. Daha önceki videolarımızda da bahsetmiştik, bir programda co-op gördüğünüzde onu community college zannetmeyin. Co-op, program bittikten sonra, ilintili alanda çalışma şartı ve aynı zamanda siz çalışırken para kazanabileceğiniz bir program anlamına geliyor. Bu aslında sizin beklentiniz ve hedefinizle ilgili bir durum. Siz kısa süreli bir eğitim alayım ve kısa süreli bir iş deneyimi de edineyim ve bu arada bütçesi de uygun olsun diyorsanız kariyer kolejlerine gidebilirsiniz ve oradaki co-op’lu programları seçebilirsiniz. Bunu iyi bilmek lazım zira bu detayla ilgili çok ciddi kafa karışıklıkları oluyor ve bu durumu netleştirmek istiyoruz.

Kariyer kolejindeki co-op’larla community college’lar arasındaki co-op’lar arasında en temel farklardan birisi de şu; community college’a gittiğiniz zaman aslında oradaki çalışma veya staj dönemleri farklı şekillerde adlandırılabiliyor. Bu co-op programları mutlaka sömestr halinde verilir. Çok nadiren bazen istisnalar da olabiliyor, bir program Kanada’da 2 veya 3 sömestr’dır. Eğer bir program 2 sömestre’lı ise kesinlikle o programda co-op yoktur. Yani 2 yarıyıl ders görür ve mezun olursunuz. Veya 2 senelik programda sonraki seneye geçersiniz. Fakat 3. sömestr varsa  bu ya co-op olmalıdır ya da diğerleri olmalıdır. Gideceğiniz programa göre değişir. Programda co-op olmasıyla internship olması arasındaki farklar da mutlaka irdelenmelidir; zira bu konuda da çok ciddi bir kafa karışıklığı olmaktadır.

İnternship ile co-op neden farklı? Programdaki eğer 3. dönem co-op olarak adlandırılıyorsa bu dönem içerisinde programın kendi müfredatının bir parçası olduğu için ilintili bir alanda, ilintili bir pozisyonda, full time çalışmak zorundasınız ve maaş almak zorundasınız. Yani program mezuniyeti için aranan bir şart bu. Ve burada okulların kariyer departmanları da öğrencilerine co-op programına yerleşmeleri için yardımcı oluyorlar. Öğrenci kendisi de bulup yerleşebiliyor. Ve sadece co-op yapmak yetmiyor. Kendinizi gösterebilmeniz de gerekli çünkü bir yandan da not alıyorsunuz. Yani aslında okul şunu demek istiyor; “Ben sana 2 dönem boyunca çok iyi bir eğitim verdim, git bunu sahada kanıtla, kanıtlayamazsan benim programımdan mezun olamazsın.” Bu kesinlikle çok güzel bir sistem. Bazı programlarda 2 senelik 3 senelik oluyor college’larda sadece 2 senelik değil 3 senelik programlar da var ve her sene co-op’lu ise program co-op alıyorsunuz. Diyelim ki siz 3 senelik bir program alıyorsunuz. Her sene başka bir iş yerinde co-op yapıp kendiniz ispatlayarak çok ciddi deneyimler elde ediyorsunuz. Ve aynı zamanda o işverenlere kendinizi ispatlıyorsunuz. Belki çıktığınızda işiniz bile hazır oluyor. Hem sektörel deneyiminiz oluyor hem okulda aldığınız sektörel bilgileriniz oluyor. Dolayısıyla ikisini harmanladığınızda, çıktığınız anda komple bir aday olarak piyasada seçilir hale geliyorsunuz.

Seçeceğiniz programa göre de şekillenmeli. College’larda bütün bölümler uygulamalı fakat bazı bölümler daha uygulamalı. Sözgelimi mühendislik, mekanik gibi teknik bölümler daha uygulamalı. Sözel ve sosyal alanlarda da uygulamalar olabiliyor. Ama co-op bölümlerinde eğer bir programda aramak zorunda hissediyorsanız kendinizi daha uygulamalı alanlar olmasına dikkat edin. Bir programda co-op olmaması o programın kötü olduğu anlamına kesinlikle gelmez. Çünkü co-op gerektirmeyen daha sosyal bir alandır. İş ararken eğer co-op’unuz yoksa ciddi bir dezavantaja sahip olmuyorsunuz.”