İngiltere’de Eğitim Sistemine Genel Bakış

Dünya’nın en çok tercih edilen ülkelerden biri olan İngiltere, tüm yönleri ile hayal edilen bir ülke konumundadır. Tarihi ve mimari yapısı, spor, müzik ve dans kültürü, yaşamsal aktiviteleri ve de eğitimi bu yönlerinden sadece bir kaçıdır.

İngiltere’de eğitim, ilkokuldan master derecesine kadar hükümet kontrolü altındadır. Devlet destekli hibe ve burslar kolaylıkla sağlanabilir. Dünya’nın en çok bilinen onlarca kolej ve üniversitenin bulunduğu bu ülkede eğitim sistemi nasıl diye merak ediyorsanız işte tüm yönleri ile İngiltere’de Eğitim sistemine genel bakış…

Bağımsız Okullar

İngiltere’de okullar ya devlet tarafından finanse edilen devlet okullarıdır ve tüm öğrenciler için ücretsizdir ya da bağımsız okullardır ve öğrencilerin velilerinden ayrıca ücret talep edilir. HMC Projeli Burs Programına katılan hemen hemen tüm okullar bağımsız okullardır. İngiltere’de bağımsız okullar yüksek öğretim ve öğrenim standartları için mükemmel bir yere sahiptir ve neredeyse tüm öğrenciler ayrıldıklarında prestijli üniversitelere giderler.

Ayrıca, alanlarında ün yapmış birçok mükemmel devlet okulu da var, bu devlet okullarından olan 3 tip devlet okulu (ki birazdan değinilecektir)  HMC Projeleri aracılığıyla burslar vermektedir. Devlet okullarına burslar yalnızca EEA ülkelerinden gelen öğrencilere sunulabilir.

EEA ülkeleri hangileridir diye cevaplamak yerine direkt kısa yoldan; Evet, Türkiye’de bu kategoride ki ülkelerden biridir diyerek işi noktalayalım. Yani, herhangi bir EEA ülkesi, İngiltere’de devlet okullarında okumak için burslar alabilir.

Okul Eğitimi Tüm Birleşik Krallık’ta Aynı mıdır?

Eğer sadece İngiltere’de değil aynı zamanda Birleşik Krallığın herhangi bir yerinde eğitim almak istiyorsanız, bu soruyu doğal olarak sormak isteyebilirsiniz.

Aslında Birleşik krallık sınırları içerisindeki tüm okullarda temel benzerlikler vardır. Örneğin, tüm erkekler ve kızlar 16 yaşına kadar tam zamanlı eğitim almalıdırlar. Birçok öğrenci üniversiteye devam etmek veya diğer kariyer alanlarında ilerlemek isterlerse, bunu ancak bu yaşı geçtikten sonra yapabilirler. Aksi durumda, buna asla izin verilmez.  Bağımsız okullarda, çoğu öğrenci 18 yaşına kadar okula devam eder ve neredeyse tüm öğrenciler okuldan ayrıldıktan sonra üniversiteye devam eder.

İngiltere ve Galler’de uygulamalar arasında ufak çaplı farklılıklar var ve aslında bu durum İskoçya için de geçerli. İngiltere ve Galler’de hükümet 1988’de bir Ulusal Müfredat uygulamasını başlattı. Bu, 5 – 18 yaş arası eğitim için bir çerçeve oluşturmaktadır.  Tüm devlet okullarının o müfredatı takip etmesi gerekiyor.

Bağımsız okulların ise Ulusal Müfredatı her ayrıntıda takip etmeleri gerekmemekle birlikte, çok yönlü eğitim sağladıklarını göstermek zorundalar ve birkaç yılda bir düzenli olarak denetledikleri de bir diğer gerçek.

Ulusal Müfredat Nasıl Çalışır?

Ulusal Müfredat beş ana aşamadan oluşmaktadır. Ve bu aşamalar Key Stage olarak ifade edilen Anahtar Aşamalardır.

  • Anahtar Aşama 1 –    Hazırlık Yılı ve 1. İle 2. Yıl (sınıftan) oluşur – 5 ila 7 yaş arasındaki öğrenciler içindir
  • Anahtar Aşama 2 –    3-6. Sınıflardan oluşur – 8-11 yaşları arasındaki öğrenciler içindir
  • Anahtar Aşama 3 –    7 ve 9’uncu Sınıflardan oluşur – 12 ila 14 yaş arasındaki öğrenciler içindir
  • Anahtar Aşama 4 –    10 ve 11. Sınıflardan oluşur- 15 ila 16 yaş arasındaki öğrenciler içindir ve son olarak
  • Anahtar Aşama 5 –    12 ve 13. sınıflardan oluşur – 17 ila 18 yaşları arasındaki öğrenciler içindir.

Devlet okullarında her yıl öğrenci durumlarına bir numara verilir. İlköğretim, birinci yılda başlar. Çoğu öğrenci orta öğrenimine (ortaokula)  11 yaşında (7. Sınıf’ta) başlar, ancak bazı HMC okullarında öğrenciler okula 13+ yaşında (9.sınıfta) ‘da katılırlar. 16 yaşında tüm öğrenciler (Anahtar evre 4 ve 11.sınıf sonu), İngilizce ve Matematik derslerini ve zorunlu dersler olarak kabul edilen dersleri içeren Ortaöğretim Genel Sertifikası (GCSE) adı ile anılan bir sınava tabi tutulur.

Anahtar Evre 5, 16-18 yaş arası (bazen 19) öğrenciler içindir ve çoğu okul, iki yıllık bir dersin ardından İleri Seviye sınavlarını yaparak öğrencilerin bundan sonraki durumlarını belirlerler.

İskoçya’da ise öğrenciler 12 yaşında orta öğretime geçerler. 16 yaşındayken “Standart Durumlar” olarak bilinen ve bizde ki tam karşılığı YGS (Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı) olan sınavlara girerler ve daha sonra Yüksek öğrenim ve İleri Düzey Yüksek öğrenim alanlarından birine yönlendirilirler.

HMC Projeleri ve Yüksek Öğrenim

HMC Projeleri araştırmacılarının çoğunluğu, İleri düzey programlara yönlendirilirler ancak Uluslararası Bakalorya (Fakülte)  veya İskoçya Yüksek Programlarına da katılan öğrenciler vardır.

İleri Düzey Programlar: İleri Düzey Program (Anahtar Aşama 5’te ) alan öğrenciler her dönem istisnai olarak 4 olmak üzere 3 ders alırlar ve her dönem sonu bir sınava tabi tutulurlar. Ayrıca, bir yıl boyunca sadece bir veya iki ek ders alabilirler, ancak bu yılın sonunda Akademik Yıl (AS) sonu sınavlarına girmek ve tüm dersleri geçmek zorundalar. Bazı okullar, iki yıllık dersin ilk yılının sonunda A seviyesinde okudukları konuları içeren AS sınavları yapabilmektedir. Üniversiteler giriş koşulu olarak İleri Düzey Program sonuçlarını kullanmaktadır.

Bizdeki tam karşılığı olmasa da şöyle bir benzetme yapılabilir. 12. Sınıfı bitiren öğrenciler direkt olarak ÖSYM sınavlarına girmekte ve aldığı sonuca göre Üniversitelere yerleştirilmektedir.

Bu kişilerin herhangi bir kurs ya da dershaneye gitme zorunluluğu yok ama, İleri düzey program bir nevi Üniversite öncesi Dershane evresi anlamına gelmektedir. Ve her öğrenci bu dershanelerde kendilerini göstermek zorundadırlar ki, Üniversiteler tarafından seçilsinler.

Ii) İskoç Üst Düzey Programları: Öğrenciler Üst Düzeyde en az beş ders alabilir, İleri Düzey Yüksek Program dersleri için 3 veya 4 ders alabilirler.

Iii) Uluslararası Bakalorya (IB) ya da diğer adı ile Fakülte: Artan sayıdaki Sağlık Yüksekokulları başta olmak üzere birçok yüksekokul, sonuç itibari ile fakültelerde devam edecek öğrencileri belirlemektedir. IB, öğrencilerin standart seviyede üç ve üst seviyede üç olmak üzere 6 ders almalarını gerektirir.  Öğrenciler ayrıca bilgi teorisi dersi almalı, uzun bir makale yazmalı ve bazı topluluk hizmetlerini üstlenmelidir. Bu dersler, Avrupa’da yaygın olarak incelenen fakülte derslerine benzemektedir.

Günlük Ders Saatleri ve Diğer Ders Programları

Her okul, ders programını farklı şekilde düzenlemektedir. Dersler 35, 40, 45, 55 veya 60 dakika sürmekte! Her ders için bir öğrenci haftada yaklaşık 5 saat derslere katılır ve ayrıca bu öğrencilerin en az 6 saat özel çalışma yapması beklenir. Öğrenciler genelde Genel Çalışmalar, Felsefe veya benzeri konulardaki derslere de katılırlar.

Beden Eğitimi ve Spor, eğitim üzerine konular olup olmamasına bakılmaksızın verilmektedir. İngiltere ve Galler’de ve bazı İskoç okullarında, iki yıllık İleri Düzey veya Uluslararası Bakalorya çalışmasına genellikle “Altıncı Form”  ya da anahtar Aşama 6 ‘da denir.

İlköğretim ve yüksekokul boyunca ders ve programlar bu şekildeydi. Bir sonraki yazımızda, Üniversite eğitimi üzerinde daha çok duracak ve Üniversite program ve yönetmeliklerinin İngiltere’de nasıl işlendiğine göz atacağız.