Geleceğin Meslekleri İş Analisti

yazar:

kategori:

İş analistliği, son yıllarda daha sık duymaya başladığımız bir meslektir. Kariyer sayfalarına baktığımız zaman da iş analisti ilanlarına sıklıkla rastlamaktayız. Peki, nedir bu iş analisti denilen meslek? Bu yazımızda sizlere nasıl iş analisti olunur, iş analisti nedir ya da iş alanları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştık. Buyurun bilişim, üretim ve hizmet sektörünün son yıllarının olmazsa olmaz faktörü; iş analisti konulu yazımızın devamına;

İş Analisti Nedir?

Organizasyonu analiz eden kimse olarak kabaca tanımlasak yanlış olmayacaktır ancak elbette bu tanım yeterli değildir. Örneğin bir firma yeni bir operasyona başlamayı planlıyor olsun, işte bu noktada iş analisti denilen kimse devreye girmektedir. İş analisti, firmanın başlayacağı bu yeni operasyon ile ilgili saha araştırması yapan, piyasayı analiz eden, şirkete gerekecek olan materyalleri ve iş sürecini planlayan kimsedir. Yani proje sonunda istenilen ürüne ulaşmak için gerekli olan tüm adımları planlayan kişiye iş analisti denmektedir.

Gelişen teknoloji ile iş analistliği süreçleri daha çok dijital dünyaya taşınmıştır. Yani bir süreci planlarken daha çok programlama ve bilgisayarlardan yararlanılmaktadır. Bu sebeple iş analistlerinin bilgisayar ve programlama konusunda kendilerini geliştirmiş olmaları beklenmektedir.

İşi planlamak, süreci yönlendirmek gibi konuların yanı sıra, iş analistleri kullanıcılar yani müşterilere ya da şirket yöneticilerine de sıklıkla rapor sunmakla görevlidirler.

Nasıl İş Analisti Olunur?

İş analisti olmanın en ön koşullarından birisi kesinlikle analitik düşünme yeteneğine sahip olmaktır. Çünkü bir iş sürecinin her noktasını planlayıp bu planı sürdürmek çok yönlü bir düşünme sistemi gerektirmektedir. İş analisti olmak için üniversitelerin matematik mühendisliği, işletme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ya da endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Elbette bu saydıklarımız dışındaki mühendislik dallarından olan ve bu taraz süreçlerle ilgilenmeyi seven ve kendisini geliştirmiş olan kişiler de iş analisti olabilirler.

Özellikle kendini programlama alanında geliştirmiş olan bir kişi, iş analistliği alanında kolaylıkla bir iş bulabilmektedir. Excel ve SQL benzeri uygulamalarda tecrübeli olan kişiler piyasada daha çok tercih edilmektedir. Bu sebeple kendinizi bu alanlarda geliştirmenizin size büyük faydası olacağını unutmamalısınız. Üniversite son sınıf veya 3. Sınıfta iseniz bu alanlarda kendinizi geliştirmek için hala zamanınız var demektir. Evde kendi bilgisayarınızdan bile kendinizi geliştirebilirsiniz.

Ayrıca iyi bir iş analisti olmak için teknolojiyi yakından takip etmelisiniz. Sürecinizi kolaylaştıracak herhangi bir yenilikten haberdar olmanız sizin için oldukça büyük bir verimlilik demek olacağı için teknolojiden haberdar olmak çok önemlidir. Bu sebeple teknoloji bloglarını ya da web saydfalarını takip etmek size çok şey katacaktır.

İş Analisti İş İmkanları

Sadece bilişim sektöründe olduğu düşünülen bir alan olsa da aslında ürün ya da hizmet üretimi yapan her sektörde iş fırsatı yaratmaktadır. Özellikle son yıllarda bilişim teknolojilerinin de daha çok gelişmesi ile birlikte iş analistliği alanının da önü açılmıştır.

Üretim sektöründe daha çok iş bulma şansları olan bu kişiler, firmaların maliyetlerini azaltmaları sebebi ile son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlamışlardır. Önümüzdeki 10 yıl içinde ise bu alana olan ilginin çok daha fazla artması beklenmektedir.

İş Analistleri Ne Kadar Maaş Almaktadırlar?

Popüler bir meslek alanı olan iş analistleri piyasa ortalamasının üstünde bir maaş kazanmaktadırlar. Çünkü iş analistleri bir firmanın operasyon sürecinin eksiksiz ve hızlı işlemesinde oldukça büyük bir rol oynamaktadır. Bu sebeple bu mesleği yapan kişiler tatmin edici bir maaş alarak çok daha başarılı işlere imza atmaya teşvik edilirler.