Avustralya’da Üniversitelere Başvuru Süreci

yazar:

kategori:

Son yıllarda yurt dışı eğitimi daha da popülerleşmeye başlamıştır. Bununla birlikte yurt dışı eğitimi konusunda hangi ülkeleri tercih edebileceğiniz konusu da ayrı bir sorun olmaktadır. Avustralya ise bu noktada karşımıza çıkan en iyi seçimlerden birisi olmaktadır. Özellikle son yıllarda çok daha popüler olmaya başlamış olan bu ülkenin eğitim dilinin de İngilizce olması daha fazla tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Her ne kadar oldukça uzak bir ülke olsa da gerek yaşama standartlarının yüksek olması gerekse eğitim kalitesi konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olması bu ülkeyi mesafeye rağmen tercih edilir kılmaktadır. Bu yazımızda bu ülkede yüksek öğretim eğitimi almak isteyen sizlere başvuru süreçleri ile ilgili bilgi vermeyi istedik. Buyurun şimdi yazımızın devamına;

Öncelikle Avustralya’da üniversite eğitimi hakkında birkaç ipucu bilgi verelim;

  • Lisans programları (Bakalorya veya BA) tam zamanlı olarak 3 yıl, yüksek lisans programları ise (Master ya da MA) 1 yıl sürmektedir.
  • Geleneksel bildiğimiz tarzda üniversitelerin yanında Avustralya’da aynı zamanda okul ve üniversiteler arasında köprü oluşturan yeterlilik dereceleri kazandıran TAFE kolejleri (Technical and Further Education-Teknik ve İleri Eğitim) bulunmaktadır.
  • TAFE dersleri ağırlıkla pratik eğitim üzerine kurulu olup İşletme, Hizmet Sektörü, Turizm ve Mühendislik gibi alanları içermektedir.
  • Avustralya’da üniversitelerin iki esas kayıt/kabul dönemi vardır: biri Şubat diğeri de Temmuz ayındadır.
  • Avustralya, İngilizce dilindeki yeterliliğinizi ispat etmenizi İsteyecektir.  Avustralya’daki üniversitelerin çoğu IELTS sınavından 6.0 (yaklaşık) puan alınmasını ister. Ancak siz başvuru yapacağınız okulun istediği puanları tekrar kontrol etmelisiniz.
  • Eğitim ücretleri üniversiteye, eğitim seviyesine ve bölümünüze göre değişecektir. Lisans eğitim ücretleri ortalama 15,000-33,000 AU doları arasında değişmektedir. Ancak tıp ve hukuk fakültelerinin ciddi bir miktarda daha pahalı olduğunu unutmayın.

  • Yurtdışı eğitim olanaklarını eğitime başlamadan en az iki yıl önce araştırmaya başlamanızı öneririz. Son başvuru tarihlerini net bir şekilde üniversitelerle görüşerek öğrenmeye çalışmalısınız.
  • Genellemek gerekirse, Şubat ayında başlayacak bir lisans programının son başvuru tarihi Kasım-Aralık, Temmuz için de Mayıs-Haziran aylarında olacaktır.

Üniversiteye Başvuru Süreci

Avustralya’da bir üniversiteye başvurmak istiyorsanız,üniversiteye direk olarak (Web sayfası üzerinden) ya da UAC (The Universities Admissions Centre- Üniversite Başvuru Merkezi) üzerinden başvurabilirsiniz. Başvuru şartları üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de genel hatları ile üniversitelerin sizden isteyecekleri şunlar olacaktır;

Kişisel Başvuru Yazısı

Başvurunuzda istediğiniz bölüme olan tutkunuzu göstermeniz adına cevaplamanız gereken kısa kompozisyon soruları yer alacaktır. Bu yazıyı yazarken neden bu bölümü okumak istediğinizle alakalı olan sorularla karşılaşacaksınız ve bu sorulara etkileyici cevaplar vermeniz gerekecektir. Mesela, üzerinde çalıştığınız şeyler, gönüllük ve iş deneyimleriniz bu noktada uygun örnekler olabilir. Ancak, sadece bölüme duyduğunuz ilgiden bahsetmemelisiniz.

Bu bölümü neden o üniversitede okumak istediğinizi de anlatmalısınız. Kısacası, Avustralya konusunda bilgili ve istekli olmanın yanı sıra gideceğiniz şehir, okuyacağınız üniversite ve bölüm hakkında da fikir sahibi olduğunuzu göstermeniz gerekecektir. Bunları yazabilmeniz için öncelikle bir araştırma sürecine de dahil olmaya çalışmalısınız.

Başvuruları inceleyen görevlilerin yüzlerce ve hatta binlerce başvuru inceleyeceğini unutmayın. Bu nedenle sizi öne çıkaracak bir şeyler yapmalısınız. Yanlış bilgi vermekten kaçınarak kişiliğinizi en iyi biçimde anlatmaya çalışın. Konuyu fazla uzatmadan kısa ve öz bir biçimde ve profesyonel bir dil kullanarak bu yazıyı yazın.

Akademik Geçmiş

Başvurduğunuz bölümün kriterlerine uyduğunuzu kanıtlamak için akademik geçmişinizi, notlarınızı ve başarılarınızı göstermelisiniz. Avustralya’nın resmi dilinin İngilizce olması sebebi ile bu belgelerin yeminli bir tercüman tarafından İngilizceye çevrilmesi gerekmektedir.

Unutmamanız gereken en önemli nokta, bu yaptığınız başvuruları insanlar incelemektedir. Onları ne kadar az uğraştırırsanız sizin için o kadar olumlu bir puan demek olacaktır. Çünkü görevlilerin karşılaştığı en sık problem eksik başvurulardır, bu nedenle sizden istenen bütün belgeleri sağladığınıza emin olmalısınız. Eğer bir sorunuz olursa üniversite ile iletişime geçip sorun, bekleyip sorununuzun kendiliğinden çözüleceğini ummayın. Kafanıza takılan noktaları en iyi başvuru yaptığınız üniversitenin çözeceğini unutmayın.

Giriş Sınavları

Avustralya’daki uygulanan en önemli testler tıp bölümlerine giriş için yapılmaktadır. Bunlar arasında tıp okullarına girişte uygulanan UMAT (lisans) ve GAMSAT (yüksek lisans) bulunmaktadır.

Girmeniz gereken testleri öğrenmek için başvuracağınız üniversite ile iletişim halinde olmalısınız. En kesin bilgiyi oradan alacağınızı unutmayın.

Dil Sınavları

Avustralya’da eğitim görebilmek için İngilizcenizin belli bir standardın üzerinde olduğunu göstermeniz gerekir. Bu da kendi ülkenizde de girebileceğiniz yabancı dil sınavları ile sağlanmaktadır. En yaygın İngilizce dil sınavları IELTS ve TOEFL olup pek çok ülkede ve üniversitede kabul görmektedir. Her üniversitenin kabul ettiği sınav puanları farklıdır. Kimisi IELTS’e bakarken kimisi TOEFL isteyebilir.

Sınava kayıt olmadan önce üniversiteden minimum puan gerekliliğini öğrenirseniz sınava ona göre hazırlanabilirsiniz. Eğer seçebiliyorsanız, dil becerinize en uygun testi seçmeye çalışın. Ancak Avustralya’da yaygın olarak kabul edilen dil sınavı IELTS’tir. Bu konuda detaylı araştırma yapmanızı öneririz.

Gerekli Belgeler Kontrol Listesi

Avustralya’da bir üniversite için yapacağınız başvurunun bir parçası olarak bazı belgeler sunmanız gerekmektedir. Aşağıda bu sahip olmanız gereken belgelerin listesi bulunmaktadır. Bu belgelerin hem orijinallerini hem de fotokopilerini almayı unutmayın.

  • Geçerli bir pasaport (eğitiminizin bitiminden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olacak şekilde süreye sahip olan)
  • Eğitim ve diğer geçim masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı gösteren belgeler. Örneğin, Burs, banka hesap dökümleri (sizin ve ailenizin) vs.
  • Pasaport için çekilmiş vesikalık fotoğraf (Bunlardan elinizde birkaç tane bulundurmaya özen gösterin, ne zaman işe yarayacakları belli olmaz)
  • CV’niz
  • İki adet hakkınızda referans mektubu (Birisinin akademik olması yararınıza olacaktır)

Mülakatlar

Pek çok üniversite, nispeten olumlu olarak değerlendirdiği öğrencileri mülakat için çağırmaktadır. Bu durum oldukça normaldir. Buradaki amaç, üniversitenin sizi daha yakından tanımak istemesidir. Bu mülakatlar ülkelerde üniversiteye bağlı temsilciler tarafından yürütülür ve bu kişiler üniversitelere görüşme notlarını raporlar.

Ya da eğer temsilcilik yoksa, bu mülakatları kimi çevrim içi platformlardan da (Skype gibi) yapabilirler. Mülakatlar genelde kısa ve öz geçer. Başvurduğunuz bölümde neden okumak istediğinize dair soruların yanında ilgi alanlarınız ve hedeflerinizle ilgili sorularla karşılaşacaksınız. Bu mülakatların amacı sizi daha yakından tanımaktır.

Genel Değerlendirme

Yurtdışında eğitim konseptini yurtdışında yaşamaktan çok yurtdışında gerçekten eğitim görmek açısından ele almalısınız.

Avustralya’da gerçekten eğitim görmekten ziyade oradaki yaşama duyduğunuz ilgiden bahsetmeniz iyi bir izlenim oluşturmayabilir. Zaten esasında içinizde de bu isteği duymaya çalışmalısınız. Bu ülkede yaşamanın keyfi bir yana, burada edineceğiniz bilgileri ilerleyen yıllarda nasıl kullanacağınızı düşünmeye odaklanmalısınız. Çünkü böylesi bir karar hayatınızla vereceğiniz belki de en önemli kararlardan birisidir.

Hayatınızı baştan aşağı değiştirirken tek amacınız farklı bir ülkede yaşamak olmamalı. Bunun yanında daha geçerli farklı sebepleriniz olmasına da özen göstermelisiniz. Aksi halde Avrupa’da bir ülkeye gitseniz de olur, dünyanın bir ucuna sadece deneyim olsun diye gitmek çok da mantıklı bir karar olmayacaktır.