Avustralya Şehir Rehberi

yazar:

kategori: ,

Melbourne

Victoria Eyaleti’nde bulunan bu şehir aynı zamanda bu eyaletin başkenti konumundadır. Yaklaşık 4 milyonluk nüfusu ile Avustralya’nın en kalabalık ikinci şehri olan Melbourne, dünyanın en güneyinde bulunan ve nüfusu 1 milyonu aşmış şehridir. 2011 yılında The Economist Dergisi’nin yaptığı ankete göre iklim, sağlık, suç oranı gibi pek çok kriter göz önünde bulundurularak dünyanın en yaşanılabilir kenti seçilmiştir.

Bu şehir, ülkenin en büyük üç şirketine ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda Avustralya’nın spor kenti olarak da adlandırılmaktadır. Çünkü Melbourne kentinde ülkenin en büyük ve en önemli spor müsabakaları yapılmaktadır. Küresel Finans Merkezleri Endeksi’ne göre dünyanın ilk 15 kenti arasında yer almaktadır.

Sporun yanı sıra Avustralya’nın “kültürel başkenti” olarak adlandırılan bu ülke, UNESCO Edebiyat Kenti olma şansına da sahiptir. şehirde okuyan uluslar arası öğrencilerin sayısı her gün artmakta olup şehrin yüksek öğrenim kurumları da dünyaca tanınmış okullardır.

Sidney

New South Wales Eyaleti’nde bulunan Sidney şehri, eyaletin başkenti olmasının yanı sıra ülkenin en büyük ve en kabalık şehridir aynı zamanda. 5 milyon nüfusu olan şehir, Avustralya’nın kurula ilk şehridir. Ayrıca 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan toplu göç olayları sonrasında dünyanın en zengin kültürlü kenti haline gelmiştir.

Dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi olarak bilinen Sidney, finans, imalat ve turizmdeki güçlü yönleriyle gelişmiş bir piyasa ekonomisine sahiptir. Sidney’de yabancı bankaların ve çok uluslu şirketlerin önemli bir yoğunlaşması bulunmakta olup Asya Pasifik’in önde gelen finansal merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

1850’de kurulmuş olan Sydney Üniversitesi, Avustralya’nın ilk üniversitesidir ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dünyanın en çok ziyaret edilen on beş şehri arasında yer alan Sidney, pek çok doğal güzelliği ile tüm dünyadaki turistlerin ilgisini çekmektedir. Yaz aylarında ortalama 30 derece olan hava sıcaklığı kış aylarında ise 8 derece civarında seyretmektedir.

Perth

Avustralya’nın nüfusunun 4’te 3’ünün toplandığı bölge olan Batı Avustralya Eyaleti’nin başkenti olan Perth, aynı zamanda ülkenin en büyük 4. Kentidir. 2 milyonluk nüfusa sahip olan şehirde yoğun olarak İngiliz ve Çin vatandaşlarını görmek mümkündür.

Şehirde doğal rezervin çok olması sebebi ile petrol ve madencilik en önemli ekonomik kalemler arasında yer almaktadır. 4 özel üniversiteye ve 1 devlet üniversitesine sahip olan şehirdeki bu kurumlar dünya çapında önemli üniversiteler olarak bilinmektedir.

Ayrıca şehir pek çok festivale ev sahipliği yaptığı gibi, tiyatro ve sergi salonları ile de ilgileri üstüne çekmektedir. Hava sıcaklığı her zaman yüksek olan şehir, yaz aylarında 35 dereceyi görürken kış aylarında ise 8 derecenin altına çok düşmemektedir.

Brisbane

Queensland Eyaleti’nde yer alan bu şehir, bulunduğu eyaletin en kalabalık şehri olurken aynı zamanda ülkenin en büyük 3. Şehri konumunda yer almaktadır. Avustralya’nın en eski şehirlerinden biri olan Brisbane, yerli Turrbal ve Jagera halklarının antik toprakları üzerinde kurulmuştur ve nüfusu yaklaşık 2,5 milyondur. Brisbane’de, World Expo ’88, 1982 Commonwealth Oyunları ve son olarak düzenlenen finaller de dahil olmak üzere birçok büyük kültürel, uluslararası ve sportif etkinlik düzenlenmiştir.

Brisbane, nemli subtropikal iklimine sahip olup yazlar sıcak ve nemli kışlar ise ılımlı ve soğuk geçer. Brisbane şehrinde birçok üniversite ve kolej vardır. Örneğin burada bulunan Queensland Üniversitesi (UQ), Queensland Teknoloji Üniversitesi (QUT) ve Griffith Üniversitesi, Avustralya’nın yüksek puan alan üniversiteler arasında yer almaktadır. Ulaşım ve turizm alanında da fazlasıyla gelişmiş olan bu şehirdeki mimari yapıya da bayılacaksınız.

Adelaide

Güney Avustralya Eyaleti’nde bulunan bu şehir Avustralya’nın en büyük 5. Kenti olarak oldukça hoş bir yere konumlanmıştır. Yaklaşık 1,5 milyonluk nüfusu ile bulunduğu eyaletin hükümet ve finans merkezi konumundadır.

Ayrıca 19. Yüzyıldan bu yana bu şehir kiliseler şehri olarak bilinmektedir ve gerçekten mimari yapısı ile oldukça ilgi çekici bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehirde yapılan festivaller ve sportif etkinlikler de fazlasıyla dikkat çekmekte olup son yıllarda Dünyanın Yaşanılabilir Kentleri Araştırmasında sıklıkla ilk 10’da yer almaktadır. Adelaide, şarap üretimi konusunda kendini geliştirmiş bir şehirdir ve şarap ihracatı da şehrin ekonomisinde fazlasıyla yer kaplamaktadır.

Eğitim konusunda ise Güney Avustralya Hükümeti ve eğitim kurumları, Adelaide’yi “Avustralya eğitim merkezi” olarak konumlandırmaya ve onu “Öğrenme Şehri” olarak değerlendirmektedir. Eğitim kent ekonomisinin giderek daha önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Adelaide’da okuyan uluslararası öğrencilerin sayısı son yıllarda hızla artarak 2015 yılında 30.726’ya yükselmiş olup, 3 Nobel Ödülü alan şehir olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gold Coast

Queensland Eyaleti’nde bulunan Gold Coast aslında uzun yıllar bir sahil olarak konumlanmıştır ancak son yıllarda şehirleşerek bugün yaklaşık 700 bin nüfusu ile Avustralya’nın en büyük 6. Kenti konumuna gelmiştir. Gerçekten adından anlaşılacağı gibi altın gibi bir sahili bulunan bu şehrin doğal güzellikleri görülmeye değerdir.

Ülkenin adeta sörf ve turizm merkezi olan bu şehrin gece hayatı da fazlasıyla canlıdır. “Avustralya’nın Hollywood’u” olarak da adlandırılan bu şehir ülkenin eğlence merkezlerinden birisidir. Film ve müzik endüstrisi de oldukça gelişmiş olan şehrin büyük bir bölümü ormanlarla kaplıdır.

Bu şehirde hala el değmemiş yağmur ormanları bulunmaktadır. Gerçek Avustralya ruhunu yaşayabileceğiniz bu şehir sizi adeta büyüleyecek. Çok sayıda plajı bulunan bu şehir nemli bir subtropikal iklimine sahiptir. Yaz ayları sıcak ve kuru geçerken kışlar ise ılıman bir havaya sahiptir. Elli yılda, Gold Coast şehri küçük bir sahil tatil beldesinden Avustralya’nın altıncı büyük şehrine dönüşmeyi başarmış güçlü bir ekonomiye ve yapılanmaya sahiptir.

Bu şehri her yıl yaklaşık olarak 1 milyon turist ziyaret etmektedir. Bu anlamda turizm gelirleri de oldukça büyük önem arz etmektedir. Avustralya’ya yolunuz düşerse bu kenti ve bu kentin eşsiz sahillerini görmeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Canberra

Avustralya’nın denizden en uzak olan büyük şehri olan Canberra şehrinin tasarımı için uluslararası bir yarışma sonucu, Amerikalı mimarlar Walter Burley Griffin ve  Marion Mahony Griffin’in bir planı seçilmiştir ve şehrin inşaatı 1913 yılında başlamıştır.

Şehirde çok sayıda devlet dairesi bulunmaktadır. Parlamento Binası’nın merkezi bu şehirde yer aldığı gibi aynı zamanda Avustralya Savaşı Anıtı, Avustralya Ulusal Üniversitesi, Kraliyet Avustralya Darphanesi, Avustralya Spor Enstitüsü, Ulusal Galeri, Ulusal Müze ve Milli Kütüphane gibi birçok ulusal ve toplumsal sosyal kurum burada konumlanmıştır.

Yaklaşık 400 bin nüfusa sahip olan bu ülke, eğitim konusunda da oldukça gelişmiştir. Çok sayıda önemli yüksek öğrenim kurumunun konumlandığı bu şehirde sanat ve eğlence adına da çok geniş imkanlar bulunmaktadır. Denizden uzak olmasına rağmen yine de Avustralya kültürünü hissedebileceğiniz bu şehirdeki tarihi anıtları, müzeleri ve sergi salonlarını ziyaret etmeyi ihmal etmemelisiniz. En baştan istenilen şekilde planlanan bu şehirde park ve bahçe yoğunluğu da oldukça fazladır. Doğal yollardan değil de en baştan planlanan bir şehir olması sebebi ile ilgileri üstüne çeken bu şehri mutlaka ziyaret etmelisiniz.