Almanya’da Eğitim için Hangi Sınavlara Girmelisiniz?

yazar:

kategori: ,

Almanya’da eğitim almaya karar verdiyseniz öncelikle hangi sınavlara girmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu yazımızda sizin için bu sınavların bir derlemesini yaptık, buyurun yazımızın devamına;

  • Almanca Dil Sınavı (DSH)

Almanya’da herhangi bir yüksek öğretim kurumunda okumak istiyorsanız öncelikle bu ülkenin dilini bilip bilmediğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.

Almanya orta seviyede yani Mittelstufe bir Almanca bilginiz olmasını istemektedir. Bu sınav ile Almanca seviyenizi resmi bir biçimde kanıtlamış olursunuz. Yani burada bir üniversitede eğitim almak istiyorsanız normal dil kurslarından alacağınız bir belgenin önemi yoktur. Bu sebeple bu sınava girmeniz gerekmektedir.

Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang gibi uzun bir açılıma sahip olan bu dil sınavını her üniversite kendisi uygulamaktadır. Yani standart girebileceğiniz bir merkezi yoktur, gideceğiniz üniversiteye göre bu sınava gireceğiniz merkez değişmektedir.

Konuşma, yazma, dinleme ve okuduğunu anlama gibi 4 bölümden oluşan bu sınav sözlü ve yazılı olarak ikiye ayrılmaktadır. Sınavın yazılı kısmında okuduğunuzu anlama, dinlediğinizi anlama ve metin yazma gibi bölümler bulunmaktadır. Sözlü mülakatta ise kendinizi sözlü olarak ifade etme beceriniz ölçülmektedir. Bütün bu bölümlerden alacağınız puanlar ise sizin ortalama puanınızı belirleyecektir.

DSH-1 Seviyesi (Bu en düşük seviyedir ve bu seviye ile bir üniversiteye kabul alma şansınız yok denecek kadar azdır.)

DSH-2 Seviyesi (Bu seviyede neredeyse tüm üniversiteler sizi kabul edecektir.)

DSH-3 Seviyesi (Bu seviyede olursanız her üniversiteye kabul edilirsiniz.)

  • TESTDAF

Bu sınav da yine aynı şekilde resmi bir biçimde Almanca bildiğini göstermek isteyenler için olan bir sınavdır. Hagen’deki TestDaF-Enstitüsü bu testi uygulayan kurumdur ve tam 80 ülkedeki lisanslı merkezlerinde bu sınava girebilirsiniz. Yani bu DSH gibi değildir, merkezi bir sistemi vardır ve her katılımcıya aynı sorular sorulmaktadır. Bu sınavda da benzeri bir şekilde konuşma, yazma, dinleme ve okuduğunu anlama bölümleri yer almaktadır ve işleyişi DSH ile aynıdır. Bunun sonucunda da 3 seviye ortaya çıkmaktadır.

TestDaF Seviye 5 (TDN 5)

TestDaF Seviye 4 (TDN 4) –  Neredeyse her üniversiteden kabul alırsınız.

TestDaF Seviye 3 (TDN 3) – İstediğiniz herhangi bir üniversiteden kabul alırsınız.

Türkiye’de bu sınava girebileceğiniz merkezler şunlardır;

  1. Ankara Goethe Enstitüsü
  2. Adana Çukurova Üniversitesi
  3. Erzurum Atatürk Üniversitesi
  4. İzmir Goethe Enstitüsü
  5. Kadıköy Marmara Üniversitesi
  6. Bursa Uludağ Üniversitesi
  7. Eskişehir Anadolu Üniversitesi
  • TestAS

Bu sınav da Almanca dil bilginizi ölçen bir sınavdır ve Almanya’daki yüksek öğretim kurumlarında kabul görmektedir. Ayrıca sadece okumak için değil çalışmak için gitmek isteyen adayların da girebileceği bri sınavdır. Her üniversite farklı bir talepte bulunduğu için gitmek istediğiniz üniversitenin kabul şartları arasında bulunuyorsa bu sınava da girmeniz gerekebilir. Bu sınav da merkezi bir sistem ile yapılır ve dünya çapında 200 merkezde yapılmaktadır.

  • BULATS

Bu sınav da Almanca bilginizi ölçmektedir ancak bu sınavın en büyük farklılığı daha çok iş dünyasına hitap ediyor olmasıdır. Daha çok şirketler için uygulanan bir sınav türüdür ve 130 ülkede uygulanmaktadır.

Ara sıra şirketlerin personellerin dil seviyelerini ölçmek için uyguladıkları bir sınavdır.

Genel Değerlendirme

Görüldüğü gibi Almanca dil bilginizi gösterebileceğiniz pek çok farklı sınav sistemi bulunmaktadır. Hangisine girmeliyim diye soracak olursanız, bizce TestDAF ve DSH sınavlarına girerek üniversiteler için yeterli puanı almaya çalışın. Ardından TestAS sınavına da girerek kendinize artı bir puan ekleyin ve en son BULUTAS sınavı ile iş dünyası için dilinizi belgeleyin deriz.