İrlanda Cumhuriyetinde Eğitim Sonrası Vize Seçenekleri

yazar:

kategori:

İrlanda Cumhuriyeti geniş olanakları, yüksek yaşam standardı ve keyifli insanları ile ilgileri üstüne çeken bir ülkedir. Hal böyle olunca da eğitim aldıktan sonra bu ülkede konaklamasını uzatmak isteyen çok sayıda öğrenci ile karşılaşabilmekteyiz. İrlanda’da eğitim aldıkta sonra bu ülkede kalmaya devam etmek istiyorsanız bununla alakalı birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. Bu yazımızda sizin için bu seçenekleri derledik. Buyurun devamına;

Öncelikle bilmeniz gereken şey, eğitiminiz sonrasında 3 ay veya daha kısa süre İrlanda Cumhuriyeti’nde kalmak istiyorsanız bu hakkı kazanabilmenizin bazı şartları bulunmaktadır.

3 aydan daha fazla bu ülkede kalmak istiyorsanız bunun için hangi ülkenin vatandaşı olduğunuz konusu göz önünde bulundurulmaktadır. Eğer ki Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşıysanız ya da EFA üyesi bir ülkenin vatandaşı iseniz veya İsviçre vatandaşı iseniz bu ülkede daha uzun kalmak için, devletin sunduğu imkanlardan yararlanmak için ya da iş arama sürecine başlamak için böyle bir hakkı kazanmış olursunuz. Hatta böyle bir durumda bu hakkı sadece siz kazanmakla kalmazsınız, ailenizin de sizinle kalması gibi bir şansa sahip olmuş olursunuz.

Fakat eğer ki AB üyesi bir ülke vatandaşı değilseniz, EEA ülkesi vatandaşı değilseniz veya İsviçre vatandaşlığınız yoksa, bu vize süreci iş arama gibi koşullarınıza bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu arada bilmelisiniz ki, Türkiye saydığımız bu üç seçenekten de birisi değildir.

Bu yüzden biraz daha zorlu bir süreç sizi beklemektedir. Bu süreç için öncelikle bir lisans ya da lisansüstü programdan mezun olmuş olmanız gerekmektedir ve bu vize başvurusu için mezuniyetinizden sonra tam 6 günlük bir süreniz bulunmaktadır.

Alacağınız vize süresi, okuldan mezun olduğunuz derece ile direkt olarak doğru orantılıdır. Eğer ki mezuniyet dereceniz 8 ise 12 ay, mezuniyet dereceniz 7 ise 6 aylık vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Üstelik bu vizeye başvuran kişilerin çalışma izinleri de güncellenir ve haftalık 40 saatlik çalışma hakkına sahip olurlar.

Bahsettiğimiz, Third Level Graduate Scheme Vizesi İçin Gerekli Belgeler:

  • Üniversite tarafından verilen mezuniyet ve başarı belgesi
  • Pasaportunuz
  • Ulusal Göçmenlik Bürosu tarafından hazırlanacak olan sertifika

Peki, mezuniyet derecenize göre 6 aylık veya 12 aylık vizenizi aldınız. Ancak bu vizenin süresi de bitti. Şimdi ne yapacaksınız? Ne gibi seçenekler sizi beklemektedir?

  • Yeşil Kart Fırsatı
  • Çalışma İzni İçin Başvuru
  • Çalıştığınız işte devam edeceğinizi belirterek büyükelçilikten vize talebinde bulunmak
  • Akademisyen Vizesi

Yeşil Kart Başvurusu

Yeşil kart denilen olgu, İrlanda Vumhuriyeti’nde sektörlerdeki nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için yurt dışından çalışan personel temin ettiği bir yöntemdir.

Eğer sizin de mezun olduğunuz bölüm ile ilgili olan bir sektörde personel açığı var ise ve aynı zaman da siz de bu aranan nitelikleri karşılayabiliyorsanız İrlanda Yeşil Kart başvurusunu yapabilirsiniz. Yeşil kart öncelikle 2 yıl süreliğine verilmektedir ancak istenildiği zaman bu süre uzatılabilmektedir.

Çalışma İzni Başvurusu:

Çalışma izni başvurusu iş gücünün daha az olduğu sektörlerin personel ihtiyacını karşılamak için oluşturulmuş bir sistemdir bu vize türüne başvuru yapabilmek için başvuruya açık olan meslek gruplarının 30 bin Euro ve daha üstü yıllık maaşa sahip olan bölümlerdir. Bu seçenekte de çalışma izni 2 yıllık alınmaktadır ve bittiğinde de yenilenmektedir.

Akademisyen Vizesi

Bu vize türü en fazla 5 yıllığına ve en az ise 1 aylığına alınan bir vizedir. Bir yüksek öğrenim kurumuna araştırmacı olarak başvurularak alınan bir vize türüdür.