Yurtdisiegitim.net

Pathway Nedir?

Eduport Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Çelik pathway hususuna değiniyor. Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz! 

“Kanada’da eğitim söz konusu olduğunda çok çelişkide kalınan konulardan birisi de pathway’dir. Pathway, dil okullarından yüksek eğitim programlarına giriş koşullarının sağlanması durumu olarak özetlenebilir. Sınavsız geçiş olarak da ifade edilebilir. Hiçbir şekilde dil eğitimi alırken de sınava tabi tutulmuyorsunuz diye bir durum yok.

Her okulun, özellikle Kanada’daki devlet kolejleri, yani community college’ların mutlaka bazı özel dil okulları ile pathway anlaşmaları vardır. Yani Türkçe tabirle patika yol yahut kestirme yol diyebiliriz. Bunun yapılmasının sebebi de her öğrenci direkt olarak bu okulların İngilizce gereksinimlerini program kabulü için hemen karşılamış olmayabiliyor. Çünkü neticede bir akademik İngilizce beklentisi var.  Bu college diploma programları için 6.0, üniversite programları için 6.5, postgraduate programları için 6.5 gibi puanlamalar gerekiyor. Dolayısıyla bu seviyede bir İngilizce bilgisine sahip değilseniz, böyle test edilmiş uluslararası geçerliliği olan İngilizce dil seviyesine sahip değilseniz ve kendinize bu sınavlarda güvenmiyorsanız ve bu sınavlara girmeden uygun koşulları sağlamak istiyorsanız bu özel dil okullarından bir tanesine gidebilirsiniz.

Gideceğiniz college programıyla dil okulunun mutlaka anlaşmalı olması gerekir. Herhangi bir kolej bir dil okuluyla bir pathway anlaşması yaptığı zaman bu pathway anlaşması o kolejin her programı için geçerli olmayabilir. Bunu çok iyi bilmek ve bilen birine mutlaka danışmak gerekiyor. Veya o bölüm için o dil okuluyla pathway anlaşması olsa bile, sizin college’a başvuru tarihiniz itibariyle o anlaşma sonlanacak yahut sonlanıyor olabilir. O yüzden siz geçerliliği yok veya olmaz diyebilirler. Ama varsa geçerli olan bir anlaşma, ona her iki kurumda uymak zorunda.

Geçişler de şu şekilde oluyor; pathway’e gittiğiniz zaman diyelim programın anlaşması var, siz uluslararası sınav alarak değil pathway ile özel dil okuluna giderek bunu sağlamaya çalışıyorsunuz. Öncelikle dil seviyeniz belirlenir sonra eğer pathway’e devam etmek istiyorsanız pathway’i bitirmek için ortalama size gereken süre tespit edilir. Ona göre size bütçe çıkartılır.

Kanada’ya gittiğinizde Türkler’den ziyade Kanadalılarla konuşun ki diliniz hızlı gelişsin. Türklerle daha fazla haşır neşir olduğunuzda, kendi ülkenizde dil kursuna gitmiş gibi olursunuz bu size hiçbir fayda sağlamaz. Bitirdikten sonra da pathway sertifikanız gideceğiniz college’a sunuluyor. Size verilen şartlı kabul mektubu da şartsız kabule çevriliyor ve dil yeterliliğinizi sağlamış oluyorsunuz.

Kanada’da vizeler 2’ye ayrılıyor. Biri study vizesi, diğeri turist vizesi. Bunlar sürelere bağlı olarak değişen vize türleridir. Bir vizenin study vizesi olabilmesi için en az 26 haftalık bir eğitim alınması gerekiyor. Eğer pathway ile bir okula gidecekseniz size önce pathway kursunuzun kabul belgesini ve ondan sonra da diğer okulun şartlı kabul belgesini  bir arada bulundurarak vizeye başvuruyorsunuz, fakat sizin o pathway’i bitireceğiniz kesin olmadığı için bundan ötürü dil okulunun süresiyle kısıtlı kalmak üzere size artı 2-3 ay daha verilerek size vize verilir, dil okulunu bitirdikten sonra da orada vize uzatması yapılır. “

Makaleyi paylaş