Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Tv And Film Business Programı

Eduport Satış ve Pazarlama Müdürü Bahadır Çelik Kanada’da Tv And Film Business programı hakkında bilgi veriyor.

“Hollywood bugün televizyon ve sinema sektöründe bir dev ve bunun için de çok ciddi bir altyapısı var. Ama orada yapım maliyetleri çok yüksek. Kanada prodüksiyon anlamında Hollywood’un arka bahçesidir. Toronto, ABD’deki şehirleri çok andıran bir şehir olduğundan film çekimlerinin çoğu Toronto’da yapılır. Vancouver ve Toronto şehirleri Kanada’da yapımlar için iki ana merkezdir ve bu tür kurumlara gidilecekse bu şehirlerde gidilmelidir. Bu program sadece college’larda verilir, üniversitelerde değil. Bu programa gitmek için üniversite mezunu olmak zorundasınız, lise mezunu olarak gidemiyorsunuz. Liseden sonraki alan değil burası. Çünkü zaten ciddi bir altyapınızın da olması gerekiyor. Programın maliyeti okuldan okula değişir. 16 bin 17 bin dolardan başlar, 22-23 bin Kanada dolarına kadar çıkar. Özellikle Sheridan College bu işin arka bahçesidir. Orada çok ciddi yapımlar ortaya çıkar. O yüzden de fiyatlarını biraz yüksek tutuyorlar. Daha önceki programlar için fiyat verirken 16-17 bin derken, bu programda 23 binler telaffuz ediliyor. Sheridan college’ye  giriş de zordur. Üniversite sonrası girilen bu programlarda size matematik ve buna benzer dersleri görüp görmediğiniz sorulmaz. Fakat belli bir alanda mezuniyet istenir. İletişim ve görsel ile alakalı alanlar olabilir, komünikasyon ile alakalı alanlar olabilir; bunun yanında business management da olmalı çünkü programın içeriğinde business var. Yani yapım ve üretimi ile alakalı bir eğitim alıyor olacaksınız. Dolayısıyla business management gibi bir alt yapınız varsa, bu hususta kariyer de hedefleyebilirsiniz. Bu programın içeriğinde staj yok. 2 yarıyıllık bir program. Ve sonrasında direkt çalışma iznine başvurup 1 senelik çalışma izni elde edebiliyorsunuz. Fakat şöyle bir detay var. Sizi işe alacak firmalar küçük ölçekli ve küçük sermayeli firmalar değil. Firmanın sözgelimi 5 milyon dolar cirosu varsa ve size indefinite contract yani belirsiz süreli iş sözleşmesi veriyorsa 1 senelik bölümden mezun olmanıza rağmen direkt 3 senelik çalışma izni edinebiliyorsunuz. Bu çok ciddi bir imkan. Çünkü normalde bu izni alabilmek için 2 sene okumanız gerekiyor. Bu alandaki firmaların ciroları çok yüksek.

Program kendi içerisinde de rekabetçi bir program. Kanada’ya ciddi sayıda Hint öğrenci de gidiyor. Amerika’da Hollywood varsa, Hindistan’da da Bollywood var ve hakikaten çok sağlam yapımlara imza atıyorlar. Onlar da Kanada’ya ciddi şekilde rağbet gösteriyor ve bu programları seçebiliyorlar. Bizde alt yapısı bu şekilde olmayan veya eksik olan bir insan o programa giderse yahut başvurursa kabul edilmeme durumu olabilir. Bunun için de öğrenciden portfolyo istenir. Bu portfolyo okuldan okula değişecek şekillerde isteniyor. Kimisinde yaptığınız film çalışmaları istenir. Bunları yüklüyorsunuz. Kimisinde direkt web sitesi isteniyor ve bize linkini atın deniyor. Web sitesi oluşturmanız, çektiğiniz videoları koymanız, bu videolarda hangi görevlerde bulunduğunuza, ne yaptığınıza dair detayları belirtmeniz isteniyor ve portfolyonuz değerlendirmeye giriyor. Portfolyo ile beraber sizden neden o okulu ve o programı istediğinize dair bir açıklayıcı belge isteniyor. Bunu izah etmeniz ve okulu ikna etmeniz gerekiyor. Biz bu süreçte mutlaka size yardımcı oluyoruz ve portfolyo nasıl düzenlenir, nasıl oluşturulur hususunda danışmalık ve destek veriyoruz.

Dersler ağırlıklı olarak yapımcılık yönetimi, televizyon programı yahut filmin muhasebesi, yapım yönetimi ve koordinasyonu üzerine oluyor. Tüm okullar minimum 6.0 dil yeterlilik puanı ister ve bu konuda kesinlikle esnek değiller. Bu direkt başvuru şartıdır. Ben uluslararası sınav sonucum olmadan başvurayım, şartlı kabul alırım sonra dil öğrenerek devam ederim gibi bir fikir yürütme içine girmeyin, başvuru ücretiniz yanar.

Bunun yanında bir başka dersten bahsetmek istiyorum;  Entertainment Law. Yani eğlence hukuku dersi görüyorsunuz. Size konuyla alakalı her şeyi vermeye çalışıyor program. Bunun dışında olayın nasıl finanse edileceği ile ilgili dersler görüyorsunuz.  Professional practice var mesela. Yani siz gidip prodüksiyon firmaları yahut alanlarında staj benzeri dersler de alıyorsunuz. Bu da çok önemli. İnovasyon ile alakalı, işin gelişimi ile alakalı da dersler alıyorsunuz. Öğrenciye gereksiz ders kesinlikle verilmiyor. Hepsi gerekli ve mutlaka iş yaşamında ve pratikte fayda sağlayacak bilgilerle donatılmış dersler görülüyor. Program bitiminde yerleşebileceğiniz alanlar ve kariyer imkanlarına gelince; prodüksiyon amiri ve koordinatörü olabiliyorsunuz. Prodüksiyonların muhasebesinden sorumlu olabiliyorsunuz. Bir firmaya bağlı yapımcı olabiliyorsunuz. Bizde biraz parası olan kişi yapımcıyım diyebiliyorken, Kanada’da bu işte mutlaka eğitime sahip olmanız gerekiyor. Eğitiminiz yoksa hiçbir şeysiniz. “

Bahadır Çelik’in konu hakkındaki videosunu izleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz!

Makaleyi paylaş