Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Eğitim Sonrası Vize Seçenekleri

Kanada eğitim sonrasında öğrencilere çalışma izni ve sonrasında da göçmenlik izni veren ayrıcalıklar tanıyan bir ülkedir. Kanada’nın eşsiz doğal güzelliği, modern şehirleri, refah düzeyi ve çok kültürlü yapısı bu anlamda ilgi çekici olmakta ve yaşam için tercih edilebilecek ülkeler arasında yer almaktadır. Kanada’da eğitim gören uluslararası öğrenciler mezun olduktan sonra belli süre ile Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP) alarak 3 yıla kadar çalışma imkanına sahip olmaktadırlar.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni alabilmek için öğrencinin devamlı ve tam zamanlı olarak kolej veya üniversitede en az 8 ay süren bir eğitim almış olması gerekmektedir. Bu sürenin altındaki eğitimlerde çalışma izni verilmemektedir. Eğitimini tamamlayan öğrencilerin mezun oldukları okuldan alacakları mezuniyet belgesi veya yazı ile üç ay içerisinde başvuru yapmaları halinde, sekiz ay ile 3 yıl arasında değişin zaman aralığında çalışma iznine sahip olmaktadırlar. Öğrencilerin okudukları süre 2 yıldan kısa ise okudukları süre kadar, 2 yıldan fazla ise de 3 yıl çalışma izni verilmektedir. Kanada’da eğitim sonrası çalışma izni bir defaya mahsus olarak verilmekte ve yenilenmemektedir.

Eğer bu süre sonrasında Kanada’da çalışmaya devam etmek ve göçmen olarak yerleşmek isterseniz her eyaletin kendisine göre belirlediği şartları taşımanız gerekmektedir. Kanada, uluslararası öğrencilerin eğitimlerinden sonra ülkede kalması ve çalışmasını teşvik eden bir ülkedir. Bu bağlamda her eyalet yeni yasalar çıkartmaktadır. Mezuniyet sonrası alınan çalışma iznine bağlı olarak 1 yıllık tam zamanlı çalışmayı tamamlayanlar bu izin sonrasında göçmenlik başvurusu yapabilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi her eyaletin göçmenlik başvurusu için belli şartları vardır ve bu şartlar dahilinde başvurular değerlendirilmektedir.

  1. Alberta Eyaleti Başvuru Şartları

Alberta eyaletinde göçmenlik başvurusu için, başvuru sırasında Alberta eyaletinde yaşamayı kabul etmeniz, bu eyaletteki bir üniversite, kolej veya bakanlık onaylı bir yüksek teknik okuldan mezun olmanız, mezun olunan okulun lisans programlarında en az 2 yıl, lisansüstü programlarda en az 1 yıllık olması, mezuniyet sonrasında da mezun olunan bölüm ile ilgili olarak Alberta eyaletinde en az 6 ay çalışmış olmanız gerekmektedir.

  1. Manitoba Eyaleti Başvuru Şartları

Manitoba eyaletinde bulunan yüksek okulun en az 1 yıllık programını bitirmek, mezuniyet sonrası çalışma iznini almış olmak, aynı eyaletteki okuduğu bölümle ilgili olarak 6 ay çalışmış olmak yeterli olmaktadır.

  1. Ontario Eyaleti Başvuru Şartları

Eyalette bulunan üniversitelerin master veya doktora bölümlerinden mezun lmak ve okulun son döneminde veya mezun olduktan sonraki 2 yıl içerisinde başvuru yapmak yeterli olmaktadır.

  1. Saskatchewan Eyaleti Başvuru Şartları

Kanada içerisindeki bir kolej veya üniversiteden mezun olmak, mezun olunan bölümün en az 1 yıllık ve tam zamanlı olması, kampüs içi, kampüs dışı ve stajlar dahil olmak üzere eyalette 6 ay çalışmış olmak, mezuniyet sonrası çalışma iznine sahip olmak göçmenlik başvurusu için yeterli olmaktadır.

  1. Nova Scotia Eyaleti Başvuru Şartları

Nova Scotia eyaletinde göçmenlik başvurusu yapabilmek için Kanada çerisinde bulunan bir yük öğretim kurumunda en az 1 yıl öğrenim görmüş olmanız ve mezuniyetten sonra 3 yıl içerisinde göçmenlik başvurusu yapmanız gerekmektedir. Ayrıca mezuniyet sonrası çalışma iznine sahip olmak, en az 3 ay mezun olunan bölümle ilgili çalışmış olmak gibi şartlar gerekmektedir.

  1. Quebec Eyaleti Başvuru Şartları

Eyalet içerisindeki bir kolej, üniversite öğrenim görmüş olmak, okulun bakanlıkça tanınmış olması ve tam zamanlı bir program olması, mezun olunmadan 6ay önce müracaat edilmesi gerekmektedir.

  1. Newfoundland ve Labrador Eyaleti Başvuru Şartları

Kanada içerisindeki bir kolej veya üniversiteden mezun olunması, lisans programları için 2 yıl, diğer programlar için 1 yıl öğrenim görmüş olmak ve bölümü ile alakalı bir iş teklifi almış olmak veya çalışmak.

Makaleyi paylaş