Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Diş Hekimliği Eğitimi

Kanada son zamanlarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yurtdışı eğitimi almak isteyenlerin gözdesi olmuştur. Bunun en büyük etkeni elbette ki eğitim kalitesi ve son yıllarda yayınlanan dünya üniversiteler sıralamasında üniversitelerinin üst sıralarda yer almasıdır. Ayrıca ülkenin dünya üzerindeki en yaşanılabilir ülkeler arasında ilk sıralarda yer alması da eğitim alırken güzel bir yaşam sürmek isteyen öğrencileri cezbetmektedir. Kanada’da hemen hemen bütün üniversite bölümlerini okumak mümkündür. Bunlardan bir tanesi de diş hekimliğidir.

Diş Hekimliği Nedir?

Diş hekimliğini, baş, yüz, ağız, çene ve dişlerin yapısını, hastalıklarını, görevlerini, inceleyen ve bu bölgelerin hastalıklardan  koruyucu, iyileştirici tedavilerini yapan ve araştıran bilim dalı olarak tanımlayabiliriz. Diş hekimlerinin sadece diş çekmek ve diş yapmak dışında, bir çok becerisi ve görevi bulunmaktadır. Manevi olarak bakıldığında hastanın diş korkularını yendiği için bir psikolog olarak nitelendirebileceği gibi, icra ettiği el becerisi il bir zanaatkar ve hastalıkları iyileştirdiği içinde bir hekim olarak nitelendirilebilmektedir.

Bir diş hekiminde el ve parmak becerisi, göz ve el işbirliği becerisi, üç boyutlu görebilme yeteneği, renk algısı, iletişim kurabilme yeteneği, yaratıcılık, beden gücü, bilgiye açık olma isteği gibi genel özelliklerin olması gerekmektedir.

Diş Hekimliği Fakültelerinde Eğitim

Diş hekimliği fakülteleri ülkemizde 5 yıl olarak okunmaktadır. Eğitim süresinde temel diş hekimliği derslerinin yanında el becerilerini geliştirici eğitimlerde verilmektedir. Yani diş hekimleri hem teorik hem de pratik açısından bir eğitime tabi tutulmaktadır. Eğitimin son yıllarında pratik eğitimlere ağırlık verilen diş hekimliği fakültelerinde 5 yılını başarı ile tamamlayan öğrencilere dişhekimi diploması verilmektedir.

Eğitim süresinde diş hijyenistleri, önleyici, eğitimsel ve terapötik hizmetleri kapsayan eğitim görülür. Diş hekimliği diplomasına sahip olanlar, hastaneler, devlet sağlık birimleri, klinikler, okullar ve endüstride iş imkanı bulabilmektedirler.

Kanada ‘da Diş Hekimliği Eğitimi

Kanada’da diş hekimliği eğitimi almak isteyen öğrenciler için belli başlı şartlar istenmektedir. Her üniversiteye göre değişen şartlar arasında en önemlilerinden biri “Mesleğe Hazırlık Öncesi Gereksinimler”in yerine getirilmesidir. Bu gereksinimleri yerine getirmek için 30 saat veya bir yıllık bir eğitimi tamamlamanız gerekmektedir. Aynı zamanda diş hekimliğinin ilk yılını oluşturan bu eğitimden sonra diş hekimliğine adım atılmış sayılırsınız.

Kanada’da diş hekimliği okumak için istenen şartlar arasında bir diğeri ise not ortalamasıdır. Bütün bölümler için ana koşullardan biri olan not ortalaması diş hekimliği için en az 2/5 olmalıdır. Bir diğer konu ise dil yeterliliğidir. Yine Kanada üniversitelerinde okuyabilmek için aranan şartlardan olan dil yeterliliğinin TOEFL, CPE , PTE ,MELAB gibi sınav sonuçları ile ispatlanması gerekmektedir. Sınav sonuçlarında istenen puan üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir.

Kanada ‘da Diş Hekimliği Eğitiminin Maliyeti

Kanada diğer uluslararası öğrenci kabul eden bir çok ülkeye göre daha uygun bir ülkedir. Eğitimin kaliteli olması ve maliyetin uygun olması  ülkenin uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilmesinin ana sebepleri arasındadır. Kanada’da diş hekimliği eğitimi için yıllık öğrenim ücretleri 10.000 – 30.000 Kanada Doları arasında değişmektedir.

Ülkede eğitim alan öğrencilerin diğer masrafları ise konaklama ve yaşam giderleri ile birlikte yıllık olarak 6.000 – 20.000 Kanada Doları arasındadır. Bu rakam konaklama şekline, eğitim alına şehre göre değişiklik göstermektedir.

Kanada’da Konaklama Seçenekleri

Kanada’da eğitim görmek isteyen öğrencilerin başvuruları üniversite tarafından kabul edildiğinde, öğrenci için konaklama yerleri de ayarlanabilmektedir. Öğrenci dilerse kampüs içi yurtlarda veya bir aile yanında konaklayabilmektedir. Bu konaklama türlerinde her türlü işlem üniversite tarafından yapılmaktadır. Bu iki seçenek tercih edilmezse öğrenci kendisi kiralık ev veya butik otel ayarlayarak konaklayabilmektedir. Kampüs içi yurtlarında konaklayan öğrenciler için yurt içerisinde ortak dinlenme salonları, banyolar, spor alanları, kütüphane gibi alanlar bulunmaktadır. Odalar 1, 2, 3 veya 4 kişilik olabilmektedir. Aile yanı konaklamalarda ise yine odada ki öğrenci sayıları isteğe göre değişmektedir. BU konaklamada sabah ve akşam yemekleri aile tarafından karşılanabilmektedir.

Makaleyi paylaş