Yurtdisiegitim.net

Kanada’da Community College Kabul Koşulları Nelerdir?

Eduport satış ve pazarlama müdürü Bahadır Çelik Kanada’da Community College Kabul Koşulları bilgisini aktarmadan evvel şu hususu özellikle belirtiyor:

  • Kanada’da herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra Community College’e geçiş yapma hakkınız yok. Ama eğer Community College’lerde minimum 2 senelik diploma programları veya 3 senelik eğitim programları alıyorsanız ve bu sektörel eğitimi ve daha çok pratik eğitimleri aldıktan sonra eğer “Ben akademik kariyer yönünde devam edeceğim, bu şekilde bir karar aldım” derseniz o zaman bu Community College’lerin özel birimlerinin olduğu üniversiteler var. Her birisinin belli sayılarda belli bölümleri için anlaşmalı olduğu üniversiteler var. Oradan belli not ortalamalarını tutturduğunuz takdirde geçiş sağlayabiliyorsunuz.
  • Bunun bazı avantajları da var. İlk 2 sene üniversitede okusanız senelik 10-12 bin dolar fazladan ödemiş olacaksınız. Ama Community College’de okursanız ve zaten ortalamanız da iyiyse avantajlısınız demektir. Ama ortalamanız iyi değilse, bu yol zorlu olacaktır.
  • Düşük notla yapacağınız akademik kariyerin size herhangi bir faydası olmayacaktır.  Ama notlarınız yüksekse ve akademik kariyer de yapayım çünkü Community College’de, sözgelimi 4 senelik programı okursam master yapma imkanım yok derseniz, o zaman bildiğimiz 2 senelik tezli master yapma imkanım yok, sonra doktora istiyorum derseniz o zaman üniversiteye geçiş yapabilirsiniz. Ve community College’lerin çok iyi üniversitelerle çok iyi bölümler için anlaşmaları da var.

Kanada’da Community College Kabul Koşulları

Peki Community College’lerin kabul koşulları nedir?

  • Bu aslında gideceğiniz üniversiteye ve bölüme göre değişir. Başvuracağınız üniversiteye göre ücretler farklıdır ve kabul koşulları söz konusu olduğunda sizden beklenilen İngilizce seviyesi farklı olabilir. Örneğin lise sonrası College eğitimi alacağınız bölümlerde yani 2 senelik diploma programı yahut 3 senelik eğitim programları için İngilizce sınav beklentisi 6.0’dır. Ama bazı spesifik durumlar da yok değildir. Sözgelimi sözel bölümlerde İngilizce yeterlilik sınavı neticesi beklentisi 6.5 olabiliyor. Yani lisans düzeyindeki programları kastediyorum. Yüksek eğitim programları için de genellikle İngilizce sınav sonuç beklentisi 6.5’tir.
  • Fakat o kadar farklı kabul koşulları söz konusu olabiliyor ki; örneğin siz sanatsal bir alanda eğitim görmek istiyorsanız yani üniversite sonrası tezsiz master programına dahil olmak istiorsanız, o zaman sizde portfolya da talep edilebiliyor. Sanatsal bir bölüme başvuracaksanız ilgili alanda mezun olmanız gerekiyor ve o alanda portfolyonuzun olması gerekiyor. Yani bunları örneklerle ispatlayabilmeniz gerekiyor. Örneğin mühendislikle alakalı bir alanda ilerlemek istiyorsunuz yahut lisans düzeyinde college eğitimi almak istiyorsunuz, Kanada üniversitelerinin lise mezuniyeti sonrası not ortalaması beklentisi oldukça yüksektir çünkü Kanada’da özel üniversite kavramı yok.
  • Toplam 95 tane devlet üniversitesi var ve bunların da başvuru için istediği minimum not ortalaması 4 üzerinden 3’tür. Bu açılıştır. Daha ücra yerlerdeki üniversitelerin 2.6, 2.7 ortalama ile kabul ettikleri de olur. Fakat o kadar ücra bir noktadaki üniversiteye gideceğinize, gitmeyin daha iyi. Çünkü Kanada’da hakikaten çok kaliteli üniversiteler var. Akademik eğitim alacaksanız bu üniversitelere gidin. Eğer bu ortalamanız yoksa Community College’lere 2.5- 2.6 ortalama ile çok rahatlıkla kabul edilebilirsiniz.
  • Sizin üniversiteye başvuru için gerekli olan kümülatif not ortalamanız beklenirken, Community College’de sizden bu kadar büyük not ortalaması beklenmiyor; fakat gideceğiniz bölüme göre gerekli olan dersleri almış olmanız gerekiyor. Mesela mühendislik okuyacaksanız 11. ve 12. sınıflarda muhakkak matematik ve İngilizce derslerini görmüş olmanız gerekiyor. Bunun haricinde Community College’lerde çok katı kabul koşulları yok ama bu Community College’deki eğitimlerin çok kolay olduğu anlamına gelmiyor.

Makaleyi paylaş