Yurtdisiegitim.net

Kanada Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 Dünya üzerinde Rusya’dan sonra en büyük yüz ölçüme sahip olan Kanada, İngilizce ve Fransızca dillerinde eğitim veren geniş kapsamlı lisans programları, kaliteli üniversiteleri ve sunduğu bir çok burs seçenekleri ile öğrenciler için Amerika’dan son en çok tercih edilen ve popülaritesi en yüksek olan ülkedir. Gerek yaşam kalitesi, gerek doğal güzellikleri, yüksek okuma oranı, ideal ekonomik verileri ve düşük suç oranı ile cazibe merkezi olan Kanada hakkında bilmeniz gereken her şey.

Kanada’nın Genel Özellikleri, Konumu ve Demografik Yapısı

Kanada, Amerika kıtasının kuzeyinde bulunan ve dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ikinci ülkesidir. Doğudan batıya 7.000 kilometre uzaklığı olan ülkenin, geniş yüz ölçümü nedeni ile bir ucundan diğer ucuna uçakla seyahat etmek yaklaşık olarak 7 saat sürmektedir. En uç şehirleri olan Halifax ile British Columbia’a arası araba ile 7 günde gidilebilmektedir. 9.985.000 kilometre kare toprak yüz ölçümüne sahip ülkede nüfusun %80’den fazlası Amerika Birleşik Devletleri sınırına yakın bölgedeki 250.000 metre karelik bölge içerisinde yaşamaktadır. Niagara Şelalesi başta olmak üzere bir çok doğal güzelliğe sahip olan Kanada genellikle kırsal bölgelerden oluşmaktadır.

Yüz ölçümüne göre oldukça az bir nüfusa sahip olan ülkede yaklaşık olarak 36 milyon insan yaşamaktadır. Mevcut toprak büyüklüğü ile nüfusu oranlandığında ise kilometre kareye 3,5 kişi düşse de, nüfus yoğunluğu daha çok Montreal, Toronto, Vancouver, Quebeck City gibi büyük şehirlerde görülmektedir. Nüfusun büyük çoğunluğunu göçmenlerin oluşturduğu ülkede, Kanadalı oranı % 45 – 50 civarındadır.

Kanada’nın Yönetim Şekli ve Siyasal Görünümü

Yukon, Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut olmak üzere 3 bölge ve 10 eyaletten oluşan ülke federal bir yapıya sahiptir. Yönetim ilkeleri uyarınca ve Anayasaları doğrultusunda yetkiler merkezi hükümet ile eyaletler arasında dağılmıştır. Hatta bazı eyaletlerin alt bölgelere yetki devrettiği durumlarda mevcuttur. Ülkenin coğrafi konumu ve şekli, demografik yapısının çeşitliliği ve içerisinde bir çok etnik grup bulunması nedeni ile oluşan çok kültürlü toplumsal yapı, Amerika Birleşik Devletleri ile olan ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkileri ülkenin yönetim anlayışının belirlenmesine büyük rol oynamaktadır.

Başkenti Ottowa olan ülkenin kuruluşu sırasında Kebek Eyaletinde yaşayan Fransız kökenli Kanadalıların dirençleri sonucunda bu eyalete farklı ayrıcalıklar tanınmış, diğer eyaletlerin bu ayrıcalıkları örnek göstererek tarih içerisinde yapmış oldukları baskı ile bugün ki yönetim işleyiş biçimine ulaşılmıştır.

Kanada Kültürü ve Dil

Kanada’da eğitim görmek isteyenleri dil konusunda da büyük kolaylıklar ve fırsatlar beklemektedir. Resmi dil olarak İngilizce ve Fransızca kullanılan ülkede, bu dillerin yanı sıra bir çok dil konuşulmaktadır. Ülkenin yaklaşık dörtte üçü tarafından İngilizce ana dil olarak kullanılmaktadır. Fransızca konuşanlar ise genellikle Quebec bölgesinde yer almaktadır. Ülkenin meclisinde hem İngilizce hem de Fransızca geçerlidir ve her iki dilde de görüşmeler yapılabilmektedir. Yine ülkede her iki resmi dilde aynı haklara sahiptir ve her iki dilde de vatandaşlar hizmet alma hakkına sahiptir. Ülkede ikinci dil teşviki oldukça yaygındır. Özellikle öğretim için bu ülkeye gidenleri ikinci ve üçüncü dil öğrenmek için iyi bir fırsat beklemektedir. İkinci dil olarak İngilizce gören öğrenciler burada aynı zamanda Fransızcayı, ikinci dil olarak Fransızca gören öğrenciler ise üçüncü dil olarak İngilizce’yi öğrenme fırsatına sahip olmaktadırlar

Kanada, içerisinde barındırdığı farklı etnik kökenlere sahip insanlar topluluğu ve çok uluslu yapısı ile farklı bir kültüre sahiptir. Saygının ön planda olduğu ülkede ayrımcılık gibi hususlara denk gelinmez ve tam olarak bir barış ve birleşim ülkesi olarak görülmektedir. Ülkede  farklı etnik ve dini kökendeki insanlar Kanadalı kimliği altında bir araya gelerek  Kanada kültürünü oluşturmuşlardır. Özellikle İngiliz ve Fransız geleneklerinin bir araya gelerek oluşturduğu kültür üzerinde, çok yakın komşuları olan Amerikan kültürü ve Avrupa, Asya ve Latin Amerikalı göçmenlerin etkisi büyüktür. Ancak Kanada kültürünün temelinde yine de yerli halkların gelenekleri blunmaktadır.

Kanada’da Dini ve Etnik Yapı Nasıldır

Kanada’da en yaygın dini grup olarak Hristiyanlar bulunmaktadır. Hristiyan nüfusun ise yaklaşık % 45’lik kısmını Katolik mezhebi oluşturmaktadır. Yine Hristiyan nüfusun %40’lık kısmı ise Protestanlardan meydana gelmektedir. Ülkede hiçbir dine mensup olmayan insanların oranı da %20 – 25 gibi yüksek bir orana sahiptir.

Kanada nüfusunun % 76 – 77’sini beyazlar, % 14 – 15’ini Asyalılar, % 4’lük kesimini yerliler, % 3’lük kısmı siyahiler ve % 1’lik kısmı ise latinler oluşturmaktadır. Nüfusun % 30’a yakın kısmı İngilizler, % 25’lik kısmı Fransızlar dan oluşurken kalan kısımda İskoç, İrlandalı, Alman, Çinli gibi bir çok farklı gruptan meydana gelmektedir.

Kanada Ekonomisi

Kanada para birimi olarak Kanada Doları kullanmaktadır. Ülkenin en büyük ekonomisini oluşturan doğal kaynakları, madencilik, ormancılık, doğal gaz kaynakları, balıkçılık ve çiftçilik olarak göze batmaktadır. Serbest Pazar ekonomisi uygulanan ülke yüksek teknolojiye sahip endüstriyel bir toplumdur. Telekominikasyon, uzay teknolojisi ve eczacılık alanında dünyanın önde gelen ülkelerindendir.

Kanada’da Yaşam

Kanada’da çok uluslu bir yapı olması nedeniyle sosyalitesi yüksek bir ülkedir. Doğal güzellikleri gezmeyi sevenler için müthiş bir fırsatken, saygılı insanları ve her an olabilecek olan festivalleri ile ilgi çekicidir. Özelikle öğrenciler için büyük şehirler tam bir cazibe merkezidir. Meşhur festivalleri, konserleri, adım başı kütüphane olması, dil geliştirme imkanı, yem yeşil parkları, gece kulüpleri yaşama kalite katmaktadır.

Kanada’da Eğitim

Kanada’da eğitim sistemini mevcut 10 eyaletin oluşturduğu kendi eğitim sistemleri meydana getirmektedir. Genel olarak ülkede temel eğitim 10  yıl olarak belirlenmiştir. Ancak merkezi bir sistemin yerine Kanadalıların bir zenginlik olarak gördüğü her eyaletin kendi sistemini ve kurallarını oluşturarak meydana getirdiği bir eğitim sistemi bulunmaktadır. Her eyalet kendi Milli Eğitim Bakanı’na sahiptir ve her eyalet kendi içerisindeki istek ve yapıya göre eğitim programı belirlemektedir.

Genellikle Eylül ayında açılan okullar, Haziran ayında bitmektedir ve ilk, orta ve lise eğitimi devlet okullarında Kanada vatandaşları için ücretsizdir. Yabancı öğrenci kabulleri eyalete göre farklılık göstermekte ve genellikle ücretlidir. Yabancı öğrenciler için özel okulların konaklama imkanı sağlaması gibi ayrı bir avantajı bulunmaktadır.

Kanada’da üniversite tercihi için ise çoğunluğunu devlet üniversitelerinin oluşturduğu 100’e yakın alternatif bulunmaktadır. Üniversitelerin eğitim kalitesi açısından bir sıraya konması çok mümkün değildir. Her eyalet kendi içerisinde denetim mekanizmasına, sınav standartlarına ve müfredat geliştirme çalışmalarına sahiptir. Ülkedeki bütün üniversitelerden alınacak diplomaların ülkemizde YÖK denkliği bulunmaktadır. Eğitim sürecinin her aşaması sıkı bir denetimde olan ülkede bu nedenle üniversiteler güçlü bir eğitim vermekte ve prestij kazanmaktadır. Ayrıca, buradan alınacak diplomaların dünyanın her yerinde iş imkanı sağlayabilmesi her yıl on binlerce öğrencinin Kanada’yı tercih etmesine sebep olmaktadır.

Ülkenin ekonomik olması, refah düzeyinin yüksek olması, doğal güzellikleri, çok uluslu toplum yapısı eğitim için diğer artılar olarak göze batarken, öğrencilere akademik dönem içerisinde haftada 20 saat, yaz döneminde ise tam gün çalışma izni verilebilmesi, mezuniyet sonrasında ise göçmenlik ve vatandaşlık verilebiliyor olması diğer önemli avantajlarıdır.

Makaleyi paylaş