Yurtdisiegitim.net

Avustralya Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Güney yarım kürede yer alan Avustralya ya da resmi adı ile anacak olursak Avustralya Milletler Topluluğu Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus arasında yer alan bir kıta ülkesidir. Okyanusya kıtasında yer alan bu ülke, bu adanın neredeyse tamamını kaplamaktadır. Bizler için uzak diyarlar olarak tanımlanabilecek bu ülke hakkında bu yazımızda sizler için genişlemesine bir araştırma yaptık ve bu ülke hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için kısa bir biçimde derledik.

Güney yarım kürede yer alan bu uzak ülke hakkında bilmediğiniz her şeyi öğrenmek için buyurun yazımızın devamına;

Avustralya Hangi Kıtada Bulunur ve Demografik Yapısı Nasıldır?

Avustralya Milletler Topluluğu güney yarım küredeki Okyanusya kıtasında bulunur ve bu kıtanın neredeyse tamamını kaplayacak büyüklükte bir ülkedir. Toplamda 9 milyon metre karelik yüz ölçümü ile dünyanın en büyük 7. Ülkesi konumunda olan bu ülkenin hiçbir kara sınırı olan komşusu bulunmamaktadır.

18.yüzyılda Avrupalılar bu kıtaya gelene kadar Aborjin ismi verilen buranın yerli halkı burada yaşamıştır. Bu tarihe kadar bu kıtada yaklaşık 50 bin Aborjin yaşamaktaydı ancak zaman içersinde bu sayı giderek azalmıştır. Günümüzde hala yerli halkın hayatına devam ettiği bölgeler bulunsa da Avustralya oldukça şehirleşmiş bir ülkedir.

24 milyon nüfusa sahip olan Avustralya, Avrupa boyutlarında bir ülke olmasına rağmen böylesi az bir nüfus ile gerçekten dikkatleri çeken bir ülke olarak karşımıza çıkıyor.

Avustralya Yönetim Şekli Nedir? Avustralya’nın Başkenti ve Avustralya’nın Siyasi Durumu Nedir?

19.yüzyılda adanın tamamı keşfedildikten sonra, burada 5 adet daha Kraliyet Kolonisi kurulmuştur.

Daha sonraları 6 adet Kraliyet Kolonisi birleşmiş ve federal bir yapı halini alarak Avustralya Federal Devletleri adı verilen yapıyı oluşturmuştur. Bu ülke kurulduğu günden bu yana liberal-demokratik bir sistemi benimsemiş ve bugün de hala bu biçimde bir anlayışa sahiptir. Federal parlamenter bir yapıda olan ülke anayasal monarşi ile yönetilmektedir. Ülke, 6 eyalete (Queensland, New South Wales, Güney Avustralya, Victoria, Batı Avustralya, Tasmania) ve iki bölgeye (Australian Capital Territory ve Northern Territory) ayrılmıştır.

İngiltere Kraliçesi’ni Genel Vali Bayan Sir Peter Cosgrove temsil etmektedir. Federal Parlamento Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Tensilciler Meclisi 150 üyeden oluşmakta olup her 3 yılda bir seçim yapılarak yenilenmektedir. Senato ise 76 üyeden oluşmakta olup üyeler 6 yıllığına seçilir. Ancak Senatonun yarısı 3 yılda bir yenilenmektedir. Senato, eyaletleri ve bölgeleri temsil etmektedir.

2000’li yılarda İşçi Partisi iktidarı devam etmiş olsa da yaklaşık son on yıldır bu ülkede iktidar olarak Liberal ve Ulusal Parti koalisyonu bulunmaktadır.

Avustralya’nın başkenti Canberra’dır. Ancak ülkenin en büyük şehri Sidney’dir.

Avustralya Kültürü ve Avustralya Dili

Avustralya ülkesinin resmi dili İngilizcedir. Ancak yerel halk olan Aborjinlerin konuştukları çok sayıda dil hala varlığını sürdürmektedir.

Bilindiği gibi bu ülke İngilizler tarafından işgal edilerek kurulmuş bir ülkedir ancak günümüzde Avustralya’da pek çok farklı milletten insan hayatını sürdürmektedir. Dinsel konuda oldukça saygılı olan bu ülkede tüm dinler kabul görüyor olsa da esasında en çok Hıristiyan nüfusu bulunmaktadır.

Dediğimiz gibi pek çok farklı milletten insan bulunuyor olması bu ülkenin kültürel anlamda oldukça zengin olduğunun da bir göstergesidir. Ayrıca yaklaşık olarak 40 ile 50 bin yıl arasında ortaya çıktığı düşünülen Aborjinlerin de kültürel anlamdaki katkıları çok yoğundur. Gerek dansa olsun gerekse müziğe olsun bu yerliler Avustralya’yı eşsiz kılan özellikler arasında yer almaktadır.

Ayrıca ülkede ilginç olarak karşımıza çıkan bir diğer olgu ise, köklerinin bir kısmının katillere ve hırsızlara dayandığını kabul eden tek millettir. Bunun sebebi ise, Avrupa’nın bu kıtayı ilk keşfinden sonra mahkumları buraya gönderiyor oluşudur. Sonrasında mahkum dışı olanlar da ülkeye gelmiştir ancak köklerin bir kısmı bu mahkumlara dayanmaktadır.

Avustralya Ekonomisi

Ülkede serbest piyasa ekonomisi kuralları geçerlidir. OECD, G20, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü gibi siyasi ve ekonomik oluşumlara üye olan Avustralya, dünyanın en büyük 13. Ekonomisi olarak kabul edilmektedir.

Ayrıca kişi başına düşen gelir ölçü ile de dünyanın en iyi 9. Ülkesi olarak gösterilmektedir. Bunun yanı sıra bu ülke Ekonomik Özgürlük Raporu’na göre 2010 yılında dünya üçüncüsü olarak bu konudaki yeterliliğini de kanıtlamıştır. İnsani Gelişme Endeksi gibi oldukça önemli bir ölçüte göre ise Norveç’in arkasında yer alarak dünya ikincisidir.

Para birimi Avustralya Doları olan bu ülkenin ekonomisinde yer alan en önemli ki kalem kesinlikle tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca Avustralya, dünyanın en büyük kömür ve elmas üretimini ve ihracatını yapan ülkesidir.

Avustralya Spor, Dans ve Müzik Kültürü

Özellikle dans ve müzik konusunda yerli halk olan Aborjinlerin bu alanlardaki etkisini görmek mümkündür. Örneğin “Didgeridoo” isimli üflemeli çalgı bu anlamda çok ünlüdür. Müzik alanında ülkenin dünyaca ünlü pek çok sanatçısı bulunmaktadır. Bee Gees, AC / DC, Kylie Minogue gibi isimler bu ülkeden çıkmadır ve gerçekten dünyayı sallamış isimlerdir.

Dans konusuna ise oldukça düşkün olan bu ülke, spor alanlarında da fazlasıyla kendisini göstermektedir. Halk, spor konusunda son derecede tutkundur. Neredeyse her sor dalına merak vardır ancak özellikle kriket ve futbol bu ülkede oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Avustralya’da Eğitim

Bu ülkede akademik yıl 2 döneme ayrılmıştır. İlk yarıyıl şubat ayı sonu ya da mart ayı başı gibi başlar ve Nisan ayında iki haftalık bir yarıyıl tatil süresi verir.

Haziran ayı gibi yarıyıl sınavları yapılır. Bunun ardından ikinci dönem Temmuz ayında başlar ve eylül ya da ekim ayına kadar sürer. Kasım ayında ise yılsonu sınavları başlar.

Avustralya eğitim konusunda oldukça başarılı bir ülkedir. Pek çok üniversitesi dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde önemli sıralarda yer almaktadır. Üstelik bu ülkede eğitim almanın maliyetleri Amerika ya da Avrupa’ya kıyasla çok daha uygun fiyatlıdır. Gelişmişlik seviyesi ve yaşam standardı oldukça yüksek olan ülkede lisans eğitimleri genellikle 3 yıl sürmektedir.

Ancak öğrencilerin başarı durumlarına göre dilenirse lisans 4 yıla tamamlanır ve bunun sonucunda Honours” Onur öğrencisi olma hakkı kazanılır. Yüksek lisans eğitim süresi ise 1 yıl sürmektedir. Bölümden bölüme bu süreler değişiklik gösterse de genel hatları ile yüksek öğrenim sisteminin eğitim süresi olarak bunları söyleyebiliriz.

Avustralya’da üniversitelerin yanı sıra daha çok pratiğe önem veren ve yeterlilik derecesi kazandıran TAFE kolejleri (Technical and Further Education-Teknik ve İleri Eğitim)isimli kurumlar da bulunmaktadır. Bu eğitim kurumları dediğimiz gibi pratiğe yönelik bir eğitim sistemi benimsemekte olup turizm, işletme ya da hizmet sektörü gibi alanlarda eğitim vermektedir.

Avustralya’da eğitim sistemi daha çok pratiğe dayalı bir kültüre sahiptir ve genellikle ders seçimleri öğrencilerin seçimlerine bırakılır. Araştırmaya ve öğrenmeye ağırlık veren Avustralya bugüne kadar 10 adet Nobel Ödülü almıştır ve bunun 9 tanesi bilim alanındadır. Bu sayı da esasında bilime verilen önemi kanıtlar niteliktedir.

Makaleyi paylaş