Yurtdisiegitim.net

Almanya’da Eğitim İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Almanya; Avrupa’da eğitim görmek istiyorsanız tercih listenizin ilk 3 sırasında olacak bir ülke! Almanca eğitimi, mühendislik eğitimi ve sosyal bilimler alanında dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapan Almanya’da eğitim için hangi sınavlara girmeniz gerektiğini derledik!

1. Yüksek Okullara Giriş için Almanca Dil Sınavı (DSH)

Almanya’daki üniversitelere başvurmak için Mittelstufe (orta seviye) seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlayabileceğiniz bir belge almanız gerekir. Almanya’daki tüm üniversiteler tarafından kabul edilen resmi olarak dil seviyenizin ölçülüp belgelendiği bir kaç sınav vardır ve DSH bu sınavlardan biridir.

Açılımı Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang olan DSH sınavını üniversiteler kendileri uygularlar ve her üniversitenin kendi DSH sınavı vardır. DSH sınavında öğrencinin tüm dil becerileri (konuşma, dinleme, yazma, okuduğunu anlama) eşit derece ölçülür ve puanlanır.

DSH sınavındaki 2 bölüm

1. Yazılı sınav

Yazılı sınavda; okuduğunu anlama, dinlediğini anlama, yazılı ifade ve dil bilgisi bölümleri vardır.

Okuduğunu anlama bölümünde size verilen metinle ilgili olarak soruları cevaplandırırsınız. Dinlediğini anlama bölümünde genelde bir yetkili tarafından okunan metni doğru bir şekilde yazmanız gerekmektedir. Yazılı ifade bölümünde ise size verilen bir konu ile ilgili olarak bir metin yazmanız istenir. Dil bilgisi bölümünde ise Almanca dil bilgisi ile ilgili soruları cevaplandırırsınız.

2. Sözlü sınav

Sözlü sınavda konuşma ve de kendinizi sözlü olarak ifade etme yeteneğiniz ölçülür. Size verilen konu hakkında bir kurul önünde kısa bir konuşma yapmanız istenir.

Üniversitelerin bazılarında (dinlediğini anlama hariç) Almanca – Almanca sözlük kullanılmasına izin verilmektedir.

Bir öğrenci DSH sınavına 2 defadan fazla giremez. DSH sınavını kazanamayan birisine sadece bir kez tekrar etme şansı tanınmaktadır.

DHS sınavının sonucunda sertifikanızda 3 dereceden biri yazılır.

DSH-1 (66% – 57%, En düşük seviye. Bu seviyede üniversiteye kabul edilme şansınız yok denecek kadar azdır)

DSH-2 (81% – 67%, Bu seviye neredeyse tüm üniversitelerde kabul edilmektedir.)

DSH-3 (100% – 82%, Her üniversiteye kabul edilir)

Almanya’daki üniversitelerin tümünü buradan görüntüleyin

Ücretler, tarihler ve başvuru

DSH sınavı, genellikle yaz veya kış dönemleri başlamadan önce Almanya’daki üniversiteler tarafından yapılmaktadır. Merkezi bir sınav sistemi yoktur. Tüm ülke bazında belli bir tarih belirlenmemekte, sınavı yapan her üniversite veya kurum tarihlerini kendisi belirlemektedir. Bu nedenle her dönem değişen DSH sınavı tarihlerini, sınavı yapmayı planladığınız üniversite veya kurumdan öğrenmelisiniz. Bu bilgiler, genellikle okulların web sitelerinde yayınlanmaktadır.

Üniversitelerde DSH sınavına girmek isteyen kişiler, eğer üniversitelerin dil kursunda iseler ve sınava aynı üniversitede girmek istiyorlarsa sınav için ek bir ücret talep edilmemektedir. Ancak DSH sınavına başka üniversitelerde ya da özel kurumlarda girmek istiyorsanız, 30 ila 70 Euro arasında sınav giriş ücreti alındığını göz önünde bulundurmalısınız. Bir üniversitede veya özel kursta edinilen DSH sertifikası, diğer üniversiteler tarafından tanınmaktadır.

2. TESTDAF

TestDaF, Federal Almanya Cumhuriyeti’nde yükseköğrenim görmek isteyen veya en azından dil düzeyini gösteren resmi bir belgeye ihtiyaç duyan Almanca öğrenenler için bir sınavdır. TestDaF sınavı Hagen’deki TestDaF-Enstitüsü tarafından merkezi şekilde geliştirilip, değerlendirilip yaklaşık 80 ülkede lisanslı test merkezleri tarafından uygulanmaktadır. Tüm sınav katılımcıları aynı soruları almaktadır. Sınavlar eğitilmiş sınav kontrol uzmanları tarafından değerlendirilmektedir. Sınav sonucu, 3 seviyeden birine tasnif edilir.

TestDaF sınavındaki 4 bölüm

1. Okuduğunu Anlama

3 Okuma metni, 30 soru, 60 dakika Üniversite gündemi ile ilgili kısa metinleri okuyup verilen ifadelerle eşleştirebiliyorsunuz: ders programları, ilanlar veya kitap incelemeleri. Genel ve bilimsel konular ile ilgili uzunca metinleri anlayıp önemli ifadeler ile ilgili soruları detaylı yanıtlayabilirsiniz.

2. Yazılı İfade

1 Yazılı metin sorusu, 60 dakika Belirli bir konu üzerine birbirine bağlı ve iyi düzenlenmiş bir metin yazıyorsunuz. Bunun için bir diyagramın bilgilerinden yararlanabilir, bunları tasvir edebilir ve özetleyebilirsiniz. Karşılaştırma yapıp kendi fikrinizi açıkça beyan edebiliyorsunuz.

3. Dinlediğini Anlama

3 Dinleme metni, 25 soru, 40 dakika Konuşulan metinleri anlayabilirsiniz: kısa diyaloglar, röportajlar veya sunumlar. Uzunca dinleme parçalarındaki genel bağlantıyı ve önemli ifadeleri anlıyor ve soruları yanıtlayabiliyorsunuz.

4. Sözlü İfade

7 konuşma sorusu, 35 dakika Üniversite hayatındaki tipik durumlarda kendinizi sözlü ifade edebiliyorsunuz. Seminerde kendi fikrinizi beyan ediyor, üniversite arkadaşlarınıza öğüt veriyor veya aktif olarak tartışmalara katılabiliyorsunuz.

TestDaF Seviye 5 (TDN 5)
TestDaF Seviye 4 (TDN 4)
TestDaF Seviye 3 (TDN 3)

Bu dil seviyeleri, Avrupa Birliği Dil Komisyonu’nun Ortak Avrupa Çerçeve Bildirgesi’ne göre Dil Seviyesi B2.1 ve C1.2 seviyelerine karşılık düşmektedir.

Eğer her sınav bölümünde TDN 4 seviyesine ulaştıysanız Almanya’da eğitim görmek için dil bilgisi bazlı hiçbir engel bulunmamaktadır. Eğer aldığınız sınav sonuç TDN 5 ise Yüksek Öğrenime başlamak için gerekli olan seviyenin üstünde çok iyi dil seviyesine ulaşmışsınız demektir. Almanya’daki bazı Yüksek Okullarda öğrenime başlayabilmek için, TDN 4 seviyesinden daha düşük seviyeler de yeterli olabilmektedir. Her Yüksek Okul kendi kabul koşullarına sahiptir. Yüksek Öğrenime başvurmadan önce hangi dil seviyesi ve koşulların istendiğini araştırın. Bazı Yüksek Okullar kayıt koşullarını internet sayfalarında duyurmaktadır.

Ne zaman ve nasıl sınava için başvuruda bulunmalıyım?

TestDaF sınavına www.testdaf.de internet sitesi üzerinden başvuruyorsunuz. Sitemde sınava katılmak istediğiniz ülkeyi, şehri ve sınav merkezini seçiyorsunuz. Sınav başvuruları sınav tarihinden yaklaşık dört hafta önce başlar ve dört hafta sürer. Sınav başvuru tarihi süresince sınav başvurunuzu iptal edebilirsiniz. Bu durumda sınav ücretinin %15’ine kadar olan bir meblağ işlem harcı olarak kesilir.

Türkiye’de ise 7 farklı kurumda TestDaF sınavına girebilirsiniz:

Goethe Institut Ankara
Çukurova Üniversitesi Adana
Atatürk Üniversitesi Erzurum
Goethe Institut İzmir
Marmara Üniversitesi Kadıköy
Uludağ Üniversitesi Bursa
Anadolu Üniversitesi Eskişehir

DSH mi daha kolay yoksa TestDaF mi?

Bu soru biraz TOEFL mı IELTS mi sorusuna benziyor. Genel olarak bir sınav diğerinden daha kolay dememiz imkansız. Çünkü sınavlar üniversiteler tarafından yapılmakta ve üniversiteler arasında ciddi anlayış farklılıkları çıkabiliyor.

Bizim tavsiyemiz iki sınavında geçmiş senelerde çıkan örneklerine bakmanız ve kendinize uygun olan sınavı seçmeniz. Eğer analitik yatkınlığınız daha fazlaysa DSH size daha uygundur. Ama ezberim daha iyi kalıpları kolaylıkla öğrenebilirim diyorsanız TestDaF sınavında daha başarılı olabilirsiniz. Sözel öğrenci iseniz DSH de uygulanan daha uzun cevaplar ve yorumlama yeteneği size daha kolay gelecektir. Diğer bir etken ise kelime hazinesidir. Kelime hazineniz kötüyse kesinlikle TestDaF tercih edin. Kelime hazinenize güveniyorsanız ve dil bilginiz iyiyse DSH sınavını tercih edin.

Almanya’da üniversite başvuruları hakkında rehberimizi okuyun

3. TestAS

TestAS, merkezi bir dil sınavı olup, özellikle üniversite eğitimi için akademik dil yeteneğinizi ölçen bir sınavdır. TestAS Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden Alman üniversitelerinde lisans eğitimi almayı düşünen öğrenci adayları içindir çalışma adaylar içindir.

TestAS Sınavı dünya çapında 200’ü aşkın sınav merkezlerinde yapılmakta ve Alman üniversitelerine yabancı ülkelerden başvuruda bulanacak adaylar içerisinden en uygun öğrencileri saptamaya yardımcı olmaktadır. TestAS sınav sonucunu görmek isteyen üniversitelerin çoğu başarılı bir sınav sonucunu başvuru aşamasında artı puan olarak değerlendirmektedir. Bunun sonucunda da başvuruda bulunan öğrenci adayının istediği bölüme girme şansı artmaktadır. Ayrıca bu sınav öğrencinin kendisi için de bir değerlendirme olanağı sunmaktadır.

Almanya’da üniversite eğitimi için öncelikle TestDaF veya DHS sınavına girmenizde fayda vardır. TestAS size sadece artı puan kazandıracaktır ve bu sınavı isteyen üniversitelerin sayısı fazla değildir.

4. SPRACHDIPLOM “Almanya Kültür Bakanları Konferansı” Onaylı Alman Dil Diploması

DSD (Deutsches Sprachdiplom); dünya çapında 14-19 yaş aralığında Almanca öğrenimi gören öğrencilerin her yıl katıldıkları ve Almanca dil yeterliliklerini kanıtladıkları; Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki üniversitelere ya da Studienkolleg’lere (Üniversite Hazırlık Okulları) başvurabildikleri sınav sistemidir.

Alman Devletinin yabancı ülkelerde Almanca eğitim veren okulları koordine eden resmi dairesi ZfA (Zentralstelle für Auslandschulwesen), Almanya dışında 3 ana programı -Abitur, GIB ve DSD – destekler ve bu programların uygulanmasında yardımcı olur. Almanya Kültür Bakanlığı, DSD sınavlarını Almancanın yabancı dil olarak sınandığı tek okul sınavı olarak kabul etmektedir.

5. BULATS

Her yıl 130’dan fazla ülkede uygulanan BULATS Testini, diğer test ve sınavlardan ayıran en büyük özellik iş dünyasına hitap etmesidir. Dolayısıyla BULATS, şirketlerde yoğunlukla kullanılır. BULATS ile şirketler çalışanlarının dil seviyelerini belli aralıklarla ölçebilir. Personellerinin dil gelişimlerini gözetim altında tutabilir. Departmanlara alınacak personel için gerekli olan seviye ölçme ve değerlendirme BULATS ile çözülebilir. Eğitim yatırımları BULATS testi sonuçlarına göre planlanabilir. BULATS testleri, Cambridge ESOL (İngilizce) The Alliance Française (Fransızca) Goethe Institut (Almanca) ve Universidad de Salamanca (İspanyolca) tarafından aynı standartlar temel alınarak geliştirilmiş bir sınavdır. BULATS hem işveren hem personel için kariyer ve gelişim amaçlı bir sınavdır. BULATS’ın amacı aslında eğitimini yabancı bir dil(İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca) üzerinden alan ya da kurumlarında İş dünyasına yönelik yabancı dillerinin düzeyi merak edilen personellerin seviyelerini ölçmek ve değerlendirmektir.

Online Konuşma testi yaklaşık 15 dakika, Online ya da kağıt üzerinde yazma sınavı 45 dakika, Kağıt üzerinde standart test 110 dakika, kağıt üzerinde konuşma testi maksimum 12 dakika sürmektedir.

Sınav ücretleri Cambridge ESOL acentesi sınav merkezlerine göre değişmekle birlikte ortalama £40 civarındadır.

Genel Değerlendirme

Almanya’da eğitim görmek istiyorsanız Almanca dilini yeterli düzeyde bildiğinizi belgelemeniz gerekmektedir. Yazımızda da DSH mı TestDAF mı sınavına girmeniz konusunu irdeledik. Bizim tavsiyemiz bu iki sınavdan yeterlilik alsanız bile, TestAS sınavına da girerek artı puan almanız ve BULATS sınavından da puan alarak Almanya’da iş dünyası için dil bilginizi belgelemeniz!

Makaleyi paylaş